Brave Burger

“Hij is een brave burger”, kent u die uitdrukking? Hij is een brave burger? Hij betaalt op tijd zijn belastingen, houdt zich aan de verkeersregels en spreekt nooit kwaad over het koningshuis, hij is een brave burger. Hij heeft een rotsvast vertrouwen in zijn leiders en accepteert nederig hun leiderschap, ongeacht de uitkomsten van de verkiezingen waarin ook hij natuurlijk gestemd heeft. Nee, zijn goedburgerschap staat buiten kijf en hij ergert zich dan ook groen en geel aan hen die zonder voor hem geldende argumenten aan voor hem willekeurige bellen trekken.
“Hè, wat een onruststokers! Ik zal deze onnozelaars eens even de les lezen. Ik zal ze zeggen dat er mensen zijn die geleerd hebben voor de zaken waar wij gewone burgers geen verstand van hebben en dat het beter is de handreiking van onze leiders aan te nemen want, wij zijn slechts onnozelaars die leiding behoeven voor ons eigen welzijn.” Zo reageert de brave burger als de hem vertrouwde systemen worden aangevallen met vragen van wantrouwen en hij accepteert dat niet.
Kent u een brave burger? Hebt u ook zo’n toonbeeld van gezond verstand op basis van postbus 51 spotjes in uw midden? En, heb je die brave burger weleens bij zijn schouders gepakt en hem eens goed door mekaar geschud. Niet om hem te vermoorden maar hooguit om hem een zetje te geven omdat hij als een naald in de groeven van een oude LP blijft hangen.

Heel veel mensen komen naar me toe en zeggen: “Goh dominee Gremdaat, ga ik dood aan genetisch gemanipuleerd voedsel?”
“Nee”, zeg ik dan, “Eén tomaatje zul je wel overleven maar eet je een hele kist van die dingen, dan zou je weleens misselijk kunnen worden.”
“Ja maar dominee Gremdaat, ze verwerken het gif, dat de plant moet beschermen tegen ongedierte, al in de plant. Krijg ik dat dan ook niet binnen?”
Op zo’n moment, precies op dat moment kan er een brave burger om de hoek komen. Zo iemand die zegt als de politie weer een onschuldige burger heeft neergeschoten, “Hij zal het er wel naar gemaakt hebben want, de politie schiet echt niet zomaar!” Zo iemand met dat rotsvaste geloof in de door hem geaccepteerde autoriteiten omdat zijn vader en moeder dat ook deden. Zo iemand die nooit zal geloven dat Hitler niet naast de bunker ligt begraven want, dat zou de informatie die hij heeft toegediend gekregen ernstig in twijfel trekken.

De brave burger kan namelijk niet met twijfel overweg. Als je te hard rijdt krijg je een boete. Dat is voor deze burger een vaststaand feit en daarom rijdt hij altijd keurig 10 kilometer per uur onder de toegestane limiet in zijn ecologisch vriendelijke auto waarvan de productie een evenement is geweest dat het milieu nog decennia gaat voelen. Nee, de brave burger is zo verstandig en zal alleen zijn mening veranderen als het door zijn politieke leiders wordt ingegeven.
Zo’n burger zegt dan ook dat GMO’s helemaal niet ongezond zijn en dat het logisch is dat die planten zelf geen zaden voortbrengen zodat de boer daarmee zijn akkers kan herbeplanten. Nee, dat zou diefstal zijn van de fabrikant van de zaden en dat mag nooit. Alles wat er over dergelijke producten verteld wordt  dat niet positief is zal hij bestrijden voor het in de schappen van de supermarkt ligt om maar een gezonde nachtrust te behouden.
De brave burger gooit met onderzoeken die aantonen dat het juist heel goed is voor iedereen en iedereen hier alleen maar beter van kan worden. Dat hebben ze van talloze wetenschappers van verschillende instituten die allemaal met de volksgezondheid bezig zijn. En ja, natuurlijk worden die gesponsord. Natuurlijk is er een hoop geld voor nodig om onderzoek te doen en dat dat geld uit allerlei takken van industrie komt betekent niet dat die onderzoeken niets waard zijn.

De brave burger gelooft in de goede intenties van de staat. De staat doet altijd zijn best maar, soms moet oma even wachten op een schone luier want het geld is er simpelweg niet. De brave burger gelooft en daar zou ik als dominee toch heel erg tevreden over moeten zijn. De brave burger gelooft in de vrijheid die hem geschonken is en daar betaalt hij graag 70% van zijn inkomen aan belasting voor. De belastingdienst is voor deze brave man een soort GIRO 555, als je stort doe je het goed en wie niet stort die is antisociaal.
Hij gelooft niet in Jezus, Mohammed of God maar gaat met kerst naar de kerk want dat is traditie. Hij gelooft in de overheid en dat de overheid het beste met hem voorheeft zoals hij dat vroeger op school over God heeft geleerd tijdens de catechismusles op de katholieke school. De brave burger is niet in de war want al zijn vragen worden beantwoord door de staat en sommige zaken zijn geheim in verband met de staatsveiligheid. Dat is goed want, we hebben alleen maar van de Russen gewonnen omdat we beter geheimen konden bewaren dan zij.
Al die mensen die transparantie, werkgelegenheid en welvaart willen roepen wel van alles over TTIP verdragen en verraad. Gelukkig kunnen ze daar niets aan doen want alles wordt besloten in Brussel en tegen Brussel is niet te protesteren. Dat is maar goed ook want, zonder Brussel zou er geen genetisch vernieuwde aardappel geproduceerd mogen worden en dat is goed voor de handel waar een hoop landen op de wereld nog geen brood van lusten. Dat komt omdat die landen geen overheid hebben die zo goed voor hun mensen zorgt als het onze. Zij hebben pech en wij hebben gelukkig genetisch gemanipuleerd voedsel.

Zo’n brave burger door elkaar schudden is natuurlijk een teken van onmacht lieve mensen. Ik heb er achteraf ook spijt van maar, als hij zich niet had verzet was het nooit zo uit de hand gelopen. Dan had ik hem gewoon door elkaar geschud met de woorden, “Brave burger, denk eens na!” Hij verzette zich echter en begon te vechten. Hij sloeg me in zijn blinde woede tegen de straat en toen hij een stoeptegel boven zijn hoofd hield, heb ik hem neer geschoten met mijn 9 millimeter.
Ik heb een vergunning voor het wapen want, je komt tegenwoordig als dominee snel in lastige omstandigheden terecht en dit is pas de tweede brave burger die ik heb neergeschoten. De politie begreep na het relaas van omstanders te hebben afgenomen dat het om de verdediging van mijn zelf beleving ging en heeft me laten gaan met een boete voor het gebruik van hollowpoint munitie.
Ik ben nog op de uitvaart van deze brave burger geweest. Men keek mij wat vreemd aan maar was wel blij dat ik toch gekomen was. Zij begrepen ook niet wat de brave burger over zich had gekregen en maakten zelfs wat excuses in zijn naam. Ik heb uiteindelijk wat zand op zijn verzonken kist gegooid met de woorden: “Als je in God had geloofd had je het eeuwige leven gehad, nu ben je dood door je geloof in de staat …”

Ik heb het graf de rug toegekeerd, letterlijk want, er was een koffie tafel met echt allemaal lekkernijen. De brave burger was goed verzekerd en ik heb met zijn nabestaanden echt genoten van de investering die hij geheel onbaatzuchtig voor mij had gedaan. Na zijn begrafenis ben ik hem ook echt gaan missen, die brave burger. Ik heb zijn apotheker nog een hart onder de riem moeten steken want, die dacht dat zijn gedrag misschien was te verklaren door de Prozac die hij had geleverd. Hij had ergens een complot theorie gelezen over de agressie van gebruikers en het toenemende aantal zelfmoorden. Ik zei meteen: “Ach joh, al die enge verhalen moet je niet geloven anders had het RIVM al lang ingegrepen.”
Het was een mooie afsluiting van een dag die ik voor de tweede keer had overgehouden aan mijn Baretta 9 millimeter. Ik kan niet wachten op de volgende. Als u dit even tot u neemt onder het genot van een aangenaam etensmaal met … euh … spekjes er in en wat uitjes of zo, lekker gebakken want rauw zijn ze eigenlijk niet te .. fijne voortzetting …

3 gedachten over “Brave Burger

 • 21/06/2015 om 21:01
  Permalink

  dominee Gremdaat als gast schrijver? Leuk, en raak!

  Beantwoorden
 • 17/06/2015 om 20:20
  Permalink

  De brave burger. Die tegen GMO’s is. Gewoon, omdat iedereen dat denkt.
  De brave burger, die tegen GMO’s is. Omdat ie niet begrijpt hoe dit juist werkt.
  En hij twijfelt niet graag. Dus volgt ie maar de mening van iedereen…

  Beantwoorden
 • 17/06/2015 om 07:48
  Permalink

  IJzersterk stuk wat de kern van de brave burger exact raakt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
We hebben nooit echt de keuze gehad, slechts de vrijheid tot mekkeren en ADHD. We hebben nooit de keuze gehad omdat we hebben blootgestaan aan propaganda met grote budgetten. We…