Tarik blijft 30 jaar voor de NOS werken?

Tarik kan levenslang krijgen omdat hij eigenlijk geen mens wat aan wilde doen? Hoe zit dat in elkaar met onze rechtstaat? Moordenaars staan na 4 jaar weer buiten. Onlangs hebben we Folkert van der Graaf na 10 jaar zitten zien gaan vanwege het plegen van een politieke moord. Nu is er iemand die met een nep-pistool de NOS voor wat zendtijd heeft overvallen en hem zou levenslang boven het hoofd hangen?
Gaan we echt serieus deze jongen berechten en besluiten dat hij moet worden opgesloten in een gevangenis? Tarik is 19 jaar oud, dat niet is niet de leeftijd waarop we mentaal op z’n stabielst zijn. Zijn intenties waren duidelijk, hij wilde zendtijd afdwingen en, heeft dat gedaan met een dreigbrief en een nep-wapen. Daaruit blijkt dat zijn intenties niet lagen in het daadwerkelijk fysiek geweld plegen tegen NOS-medewerkers. Gaan we daadwerkelijk overwegen een vredelievende jongen van 19 bijna het dubbele aantal jaren dan zijn leeftijd te straffen voor een vredelievende daad?

Nee, natuurlijk niet. Nu gaan we ons allemaal liefhebbend uitlaten over onze nieuwste favoriete acteur, die geschitterd heeft in zijn eerste rol in de nieuwe serie van de NOS. De serie is overigens gecanceld want, er was teveel kritiek. Er was van alles mis met onze acteur, in de spanning was hij zijn tekst vergeten, en hij had een wat stevigere acteerprestatie mogen neerzetten. We hadden hem voor de geloofwaardigheid liever wat angstaanjagender gezien en iets van hem gehoord dat leek op een boodschap voor de mensheid.
Het is echter oneerlijk alleen Tarik de schuld te geven van het mislukken van deze pilot, de organisatie die deze jonge acteur had moeten ondersteunen heeft duidelijk wat steken laten vallen. Zo gingen er geluiden op Facebook rond van mensen die Tarik’s eerste performance met verbijstering hebben aanschouwd en gefixeerd raakten op zijn wapen en meteen in twijfel trokken of het echt was. De rekwisiteur heeft Tarik met nauwelijks overtuigend materiaal de bühne op gestuurd en dat vreet natuurlijk ook weer aan het zelfvertrouwen van een jongen die op primetime voor de leeuwen wordt gegooid.
482810_10205907931236022_5290001752071714861_n
Volgens de tv-gids had de NOS voor deze pilot een anderhalf uur uitgetrokken, hetgeen normaal is voor een pilot. Anderhalf uur is de lengte van een dubbele aflevering van de serie en die heeft een pilot nodig om de interesse van het publiek te meten.
Het camerawerk was zwak. Aanvankelijk was er gekozen voor een vaste camera positie en liep onze ervaren acteur in de zenuwen teveel rond. Tegelijkertijd gaf dit ook een vleugje verklaarbaar realisme aan de beelden want, iedereen was natuurlijk gevlucht. Aan het einde liep er een cameraman achter de politie aan om de arrestatie goed in beeld te brengen, de beelden waren onscherp en de camera werd teveel bewogen om beelden van enige waarde te hebben geregistreerd. De camera man had ook moeten worden neergeschoten om het drama tot een bevredigend einde te brengen maar, helaas was de cameraman veel te langzaam.

De acteer prestaties van de politiemensen waren van een bekender niveau. De acteerstijl doet denken aan Nederlandse producties uit de jaren 80 en brachten de kijker terug naar vervlogen tijden van de tenenkrommende acteerprestaties in de eerste jaren van ‘Goede tijden …”. Ook hier liet de rekwisiteur het weer afweten, iedereen die wel eens een youtube filmpje bekijkt weet dat die jongens de verkeerde kleding hadden gekregen. Ze zagen er uit als gewone agenten en bij het ontwapenen van een gewapende man verwachten we toch minimaal een arrestatie team te zien. Verder was de tekst zwak van deze groep en moeten toch we toegeven dat de woordvoerder van de politie het stuk, ondanks zijn tekst en zijn gedateerde ondermaatse acteerprestatie, toch nog enigszins redde. Hij zat goed in zijn rol en heeft deze consequent gespeeld. Het laatste kunnen we Tarik niet verwijten, zijn acteer werk begon nog sterk maar begon snel aan kracht te verliezen.
Tarik-Header1
Ook het script was van uitermate onbevredigende kwaliteit. Het was totaal ongeloofwaardig ondanks het feit dat het over meerdere vormen van media te volgen was. De arrestatie op live televisie was een farce. Onze jonge vriend Tarik maakte zijn ondergeschikte meteen duidelijk door de schreeuwende agent met ‘U’ te adresseren. Welke overvaller doet dat nou? En op het moment dat hij dit deed wisten we dat het gebeurd was. De politieman bleef iets te sterk in zijn rol en liet zelfs een steekje daardoor vallen. Tarik had zijn houten pistool al tegen de grond gegooid en het was duidelijk te horen dat het zwaar en van metaal was, chapeau voor de geluidseffecten. Tarik was ongewapend en toch bleef de man van hem verlangen dat hij zijn wapen liet vallen. Tarik heeft hem tot twee keer toe moeten overtuigen dat ze al bij de volgende scene waren.
Het plot was bijzonder ongeloofwaardig omdat wij via verschillende platforms al hadden kunnen vaststellen dat Tarik een dreigbrief had ingeleverd. De dreigbrief stond vol met ernstige dreigementen over vuile bommen en hackers en toch is de politie op live televisie tot arrestatie overgegaan. De vraag rijst bij de kijker tijdens de arrestatie al, of de handlangers van onze gevaarlijke man met het houten pistool niet meteen Nederland platleggen en radioactief maken.

In onze persoonlijke mening verdient de bewaker als enige een nominatie voor de Televizierring in dit gewaagde media experiment. Als enige temidden van de puinhoop productie is zijn acteer prestatie redelijk overeind gebleven. We weten helaas niet wie hij is want, niemand van de crew wil nog enige associatie met de productie. We kunnen nog wel het gehele script uit spelen en Tarik nog jaren in het gevang volgen maar, het verhaaltje is hartstikke kapot.
Dus, deze jongen hoeft geen rechtszaak te krijgen, geen verdere media aandacht maar een goede mentale begeleiding betaald door de NOS lijkt mij ons zijn plaats. Deze jongen is duidelijk in de war en heeft een psycholoog nodig en in de eerste maanden misschien wat extra bewaking tot het gevaar op een herhaling zelfs voor de NOS geweken is. In een later stadium stellen wij ook groepssessies met de totale crew voor, voor zover ze nog te traceren zijn. Want, iedereen die aan dit project heeft meegewerkt moet toch wel knetter gek zijn.

3 gedachten over “Tarik blijft 30 jaar voor de NOS werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Het NFI luidt de noodklok omdat het 9,6 miljoen op haar budget moet gaan missen. Onze minister van justitie gaat namelijk bezuinigen want, justitie gaat zich meer richten op het…