De EU toont tanden aan de Grieken

De EU laat haar tanden zien. De Grieken hebben weer een nieuw ultimatum gekregen van de EU. Tot woensdag heeft de Griekse regering de tijd om toe te geven aan de eisen van de EU, anders is een Grexit niet meer af te wenden. Dat laatste is al wat keren gezegd en iedere keer lijkt het weer de laatste keer dus, zullen we de harde taal van de Eurogroep ook op de waarde schatten die bewezen blijkt. Het woord van de EU blijkt iets minder waardevast dan de Euro zelf maar, misschien blijft de koers ditmaal staan.
Het Griekse voorstel is verworpen en kijkend naar de details van de inhoud van dit voorstel, lijken die zo onrealistisch dat we gedwongen worden te denken dat de Grieken het liefst onder dwang de Euro-zone verlaten. De Griekse regering heeft toezeggingen gedaan om belastingtarieven en de BTW te verhogen, te besparen op het leger en het pensioenstelsel te hervormen. Dit alles zou moeten resulteren in een 10 tot 12 miljard extra inkomsten voor de staatskas en in ruil voor deze hervormingen wil de Griekse regering 74 miljard Euro steun vanuit de EU ontvangen.

Het geheel is totaal ridicuul. Bovenop de bestaande schulden willen de Grieken nog eens 74 miljard gooien om de problemen rond hun schulden op te lossen terwijl iedereen weet dat ze de lasten van hun huidige schulden nu al niet kunnen betalen. Het Griekse voorstel is diezelfde handschoen die ze de EU in het gezicht blijft gooien want, als iets duidelijk is dan is het dat de Grieken de Euro niet meer willen. Terecht overigens.
Een herstel van de Griekse economie kan nooit komen uit de bron die de problemen tot deze hoogte heeft gebracht. Het probleem voor de Grieken is echter dat ze bij de EU deze beslissing moeten forceren omdat dit bepalend is voor de Griekse onderhandelingspositie als een eventueel bankroet in het verschiet ligt. Ze kunnen niet de EU voor gek zetten tegenover de Europese burger met het teruggeven van de Euro maar zullen moeten wachten tot de Euro ze wordt afgenomen. Dat levert voor de EU het minste gezichtsverlies op in een periode dat de burger echt genoeg heeft van de EU en de Euro. Dit is voor de EU het beste vertrekpunt in een poging de boel verder bij elkaar te houden.

Ondertussen gooit de EU nog extra olie op dit vuur door te eisen dat Griekenland voor 50 miljard aan Griekse staatsbezittingen in Luxemburg onder curatele brengt. Als de Grieken op een dergelijk aanbod ingaan dan zijn de Grieken verkocht door de partij die de vrijheid van Griekenland zo hoog in het vaandel had staan. De Grieken zullen zich blauw betalen aan de netwerkkosten voor hun stroom om zo aan de Europese rekening te voldoen. Dat is een rekening die nooit betaald kan worden omdat de Griekse economie nu al de rente niet kan opbrengen door de EU opgehoogde schulden terwijl de winsten van deze staatsbedrijven nooit in de Griekse economie terecht komen maar gaat verdwijnen in een schuld die de economie zal blijven remmen.
Het is ‘crunch time’. Nu zullen we misschien weten wie met welke pet op het pluche zit. De greep richting de Griekse staatsbedrijven is een duidelijke greep van de bank, die begrijpt dat het Griekse water en stroom een bijna in-elastische afname kennen en dus kan men vragen wat men wil. De Griekse burger zal worden uitgezogen als Tsipras toegeeft dus, mocht hij toegeven dan weten we dat de Grieken nooit een eerlijke kans hebben gehad.

Als er iets wel duidelijk is geworden, dan is het wat de EU is en waarvoor de Euro gebruikt wordt. In die laatste zin had ik voor ‘misbruikt’ kunnen kiezen maar, precies hiervoor is de Euro in het leven geroepen. De EU heeft middels de Euro zware kettingen om de Europese economieën gelegd met als doel om de landen in de Eurozone totaal te privatiseren.
Wij hebben braaf aan de privatiseringseisen van de EU meegedaan. De zorg ligt op zijn gat en kost een vloot. We moeten voor onze zorgverzekering VERPLICHT met bedrijven om de tafel zitten terwijl de politiek de wensen van verzekeraars, tegen onze wil, vergeeft. We staan machteloos tegenover deze dictatoriale bedrijfscultuur die nu ongeveer 5 keer meer kost dan de situatie met het ziekenfonds.
Vroeger leverde de staat ons stroom. Toen betaalden we één vijfde van wat we nu betalen. Deurwaarders hebben het nog nooit zo druk gehad om achterstallige betalingen van verbruikers te innen en dat hebben we te danken aan de marktwerking die de EU zo voorstaat. De staat verdient nu meer op gas en elektra dan toen zij leverancier was want, toen was stroom en gas vrij van BTW. Nu hoeft de overheid niets te investeren en krijgt zij via de BTW evenveel binnen als toen de totale omzet was. Het zelfde geldt voor water, waarvan de prijs omhoog is gegaan met serieuze procenten en de kwaliteit holt met grote passen achteruit.
De PTT is KPN geworden en de KPN is in segmenten verkocht. De oude postbode heeft zijn salaris zien verdampen bij bedrijven als TNT door de bevriezing van salarissen in een sterk aan inflatie onderhevig zijnde Euro. Ze stonden machteloos in een door crisis getergde economie die bij de bank is ontstaan en diezelfde bank is de bezitter van de Euro. Onze ex-minister van financiën vergaat het echter prima als CFO bij KPN en mag rekenen op een bonus van meer dan tien keer zijn voormalige ministerssalaris. Een cadeautje voor Jan Kees want dankzij hem heeft de bank toch minimaal 17 miljard van de belastingbetaler ontvangen.

We zijn verkocht en we zouden het nu weleens mogen gaan begrijpen. We zijn door de politiek in de Euro gelummeld omdat we niet hebben opgelet. Misschien is het tijd om onze trots aan de kant te zetten, onze angsten te verlaten want, die verhaaltje gaat maar op één manier eindigen. We zullen steeds verder gebukt gaan onder die Euro en de dictatuur van de EU, we zullen steeds meer afgeven aan de bank en het zal nooit genoeg blijken. We kunnen doorgaan tot we allemaal niets meer hebben, we kunnen hopen dat onze buurman eerst opstaat om niet zo radicaal te lijken maar, hoe langer we wachten des te meer gaat het ons kosten.
De keus is aan ons. Laten we oma gewoon creperen in haar volle luier of gaan we ergens voor staan? Hebben we genoeg vertrouwen in elkaar of blijven we wachten tot anderen eerst omvallen? De keuze is aan ons? Gaan we voor verdere afbraak of durven wij als een crisis manager naar dit land te kijken? Durven we te zeggen: “Nou is het genoeg, eerst die verdomde Euro eruit.”
Het is niet moeilijk kiezen op een splitsing als je weet dat één van de twee wegen naar een afgrond leidt. We weten het allemaal dus, als we het weten waar kunnen we dan nog bang voor zijn?

Zeg Nee tegen Euro teken de petitie

3 gedachten over “De EU toont tanden aan de Grieken

 • 16/07/2015 om 17:44
  Permalink

  Heel zo, n mooi land wordt leeggeplunderd door de Multi-taskelite!

  Beantwoorden
 • 14/07/2015 om 07:18
  Permalink

  Nou, ik lees het allemaal weer, ook de Grieken worden Corporate en moeten alles verkopen wat los en vast zit om schulden waar ze nooit vanaf komen een stukje te kunnen af betalen.
  Farouflakis de Griekse bulld0g is nog niet weg of Deiselclan pakt zijn kans en gaat met gestrekt been in die Griekse restant hap van een regering. Iedereen zogenaamd boos, maar pakken toch de 84 miljard, want er zitten vast cadeautjes bij. Het Griekse volk> Verlakkert

  Beantwoorden
 • 13/07/2015 om 08:04
  Permalink

  Welcome to the 21e century, welcome to the corporate world. Science fiction schrijvers hebben er al boekenkasten vol over geschreven. Nu hoef je alleen het woordje fiction te schrappen.

  Vooral de regeringen hier in NL tussen 1985 en 2005 hielden grote uitverkoop met als klap op de vuurpijl Jorritsma. Die verkocht echt alles wat los en vast zat voor appel en ei. Die was nog erger dan Jeltsin in dronken toestand.
  En iedereen weet dat Poetin zijn best heeft gedaan die beslissingen terug te draaien.
  Maar wie draaide de geldzucht van Jorritsma terug? Nee, die werd beloont met ere baantjes omdat ze met haar IQ van 55 de bank zo goed had bedient.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
De onderste steen van Mark Rutte lijkt steeds meer op een bal die hij onder water wil houden. Hij liegt niet maar komt volgens zijn eigen zeggen, niet altijd zijn…