De Euro bezwijkt onder de geldinjectie

De rente en de koers van de Euro zijn verder gezakt na de geldinjectie van ruim 1000 miljard Euro die de ECB gisteren heeft gedaan. De koers van de Euro daalt en dat vinden de economen een goede zaak want, daarmee nemen onze bestedingen toe en onze schulden af.

Als je een hypotheek hebt zul je aanvankelijk weinig merken van deze voordelen. Als je een ton hypotheek schuld hebt en je verdient vandaag niet meer dan gisteren dan is er geen voelbaar verschil. Kom jij volgende maand bij je buurtsuper om een pot pindakaas te kopen dan merk je wel verschil. De pinda’s komen van buiten de Eurozone en er zijn meer Euro’s betaald voor die pinda’s dan voor de inflatie dus, de pindakaas is duurder geworden. Nu zul je daar misschien voor gecompenseerd gaan worden door je werkgever en dat gaat die pindakaas nog duurder maken. De pindakaasfabriek gaat namelijk ook de lonen van haar arbeiders compenseren voor de inflatie dus, de hoeveelheid arbeid die daarin gestoken wordt gaat duurder betaald worden en betaald zich terug in een prijsverhoging van de pindakaas. Om het geheel nog duurder te maken komt natuurlijk de belasting om de hoek kijken want, de hoeveelheid gespendeerde loonbelasting per pot pindakaas neemt ook toe.

Het idee achter deze ’nuttige’ inflatie is dat ons consumptie gedrag zal toenemen. We zullen nu meer geld gaan consumeren als we evenveel pindakaas blijven eten maar, het spul wordt duur en het schijnt niemand te zijn opgevallen maar, mensen verliezen vandaag de dag hun huizen omdat die huizen niet meer te betalen zijn als er geen werk meer te vinden is.
De consumenten bestedingen zullen dus toenemen maar, wie wordt daar nu beter van? Niet de consument want die is duurder uit, niet de pindakaas producent want, zijn winst op een pot pindakaas kan hetzelfde blijven maar zijn omzet zou weleens kunnen dalen. Als de pindakaas de consument te duur wordt, dan zal hij dunner gaan smeren of overstappen op een ander product dat ook zijn smaak kan bekoren maar, voor minder geld.

De overheid ziet haar inkomsten stijgen en haar schulden ten opzichte van die inkomsten dalen. De huizenbezitter lijkt beter uit want ook de prijzen van huizen zullen gaan stijgen. Dat is een voordeel dat je alleen hebt als je niet een ander huis koopt na de verkoop van je oude woning. De WOZ waarde van je huis gaat wel toenemen en daarmee is je lokale overheid in het voordeel. Onroerend goed belastingen zullen toenemen, overdrachtsbelastingen stijgen ook met de huizenmarkt mee en de bank kan ons weer meer lenen omdat de kostprijzen van huizen omhoog zijn gegaan met de komst van inflatie. Daar schiet de consument er lelijk bij in en zeker zij die hun leven nu nog net konden betalen.

Het hele idee komt voort uit de angst voor deflatie omdat dit onze economie zou stil zetten. We zouden wachten met het doen van aankopen omdat de prijzen van producten dan blijven dalen. Als je honger hebt ga je die pot pindakaas halen en wacht je niet tot de prijs daalt. Je zou iets over kunnen houden en misschien eens uit luxe een potje sambal kopen omdat dit heerlijk is bovenop je pindakaas. Het zou de geld uitgevende mens wat rust geven en misschien een keertje iets minder op de centen laten letten. De stress van rekeningen zou wat afnemen en waarschijnlijk zouden we meer consumeren maar, voor een lagere prijs per consumptie.

De overheid is daar echter helemaal niet bij gebaat want, die moet geld uitgeven. Dankzij de inflatie en de loon correcties die daarop volgen groeien de inkomsten van de overheid. Zonder het gehele belastingstelsel aan te passen groeien de inkomsten van de overheid en dat maakt van inflatie een verkapte belasting. Dankzij inflatie kan de overheid meer van de energie die jij hebt gestoken in je arbeid uitgeven en houd jij daar minder aan over. Daar zijn woorden voor, als iemand je in zakelijk opzicht een oor aannaait en, dat is wat de overheid met het instrument inflatie bij je doet. De economie lijkt even op te bloeien maar, dat zijn alleen cijfers. Er gaat meer geld in om maar, gaan we netto meer overhouden of hebben we bakken met geld uitgegeven aan een groeiende armoe?

Ondertussen is de rente ook nog verder gezakt. Dat betekent dat eigenlijk niemand nog Euro’s van de bank wil hebben. Als je spaart krijg je geen rente, de ECB leent geld aan de banken voor minder dan 0,15% en de consument kan nu nog grotere huizen kopen tegen lagere maandelijkse lasten. Als die rente ooit aantrekt, dan komt zo’n ‘nieuwe hypotheek bezitter’ in misschien een lastig parket want, als de rente plotseling op 10% zou komen te staan is die hypotheek opeens 4X zo duur geworden. We trappen er niet meer in, maken pas op de plaats want, we zijn alle vertrouwen in de financiële markten verloren. De rente zal misschien nog een verdere daling laten zien en misschien krijgen we ooit ook een negatieve rente aangeboden om ons bereid te krijgen te tekenen.

De overheid is van de bank en de bank wil rentedragend geld maken. De bank kan alleen geld maken als iemand komt lenen en dat doet de op adem komende consument niet meer zo snel. We hebben geleerd dat de bank ons meer kost dan ons lief is. Sommigen van ons zijn hun bestaan verloren aan de gedragingen van de bank dus, als je ergens niet naar toe wilt, dan is het naar die stropdassen cultuur die voor het tekenen zo vriendelijk is en het tekenen je de deur uit schopt alsof je een zwerver bent. Als ondertekenaar van een hypotheek ben je ook een potentiële zwerver in de ogen van de bank want, de bank heeft de afgelopen jaren heel wat mensen uit hun huis gezet.

De overheid heeft onze leen aversie wat gecompenseerd en met de overheid doet de bank graag zaken. De overheid is goed voor zijn geld en kan altijd meer halen. De overheid leent zich suf bij de bank en stort dit in projecten die nooit renderen tegenover de kosten. De overheid maakt budgetten op om het budget voor het komende jaar veilig te stellen en, om aan te tonen dat het budget zelfs moet groeien.
Ondertussen laat de overheid ons voelen dat er geen geld meer is. De mensen zonder werk worden afgeknepen, de AOW van oma wordt continu gekort en mensen die ziek zijn lopen steeds vaker tegen financiële muren op waardoor hun ziekte hun gevangenis wordt. We keren ons tegen de zwakkere migranten omdat zij ons geld kosten, zonder het totale kostenplaatje te kennen.

We denken dat de overheid van ons is, we denken dat we invloed hebben omdat we mogen stemmen maar, we kunnen alleen instemmen met een systeem dat van de bank is. Zelfs Emiel Roemer is van de bank en daarom laat de SP, zoals alle politieke partijen, zich niet uit over het systeem maar, kijkt hij alleen naar de verdeling van de middelen die door het systeem beschikbaar worden gesteld. Als we het niet eens zijn met de gang van zaken dan zullen we dat binnen een door de bank beschikbaar gesteld systeem nooit kunnen veranderen. We kunnen wel een stem van afkeuring afgeven door het systeem niet meer te erkennen en dus niet te gaan stemmen. Dat betekent ook niet blanco stemmen want, dan kom je nog steeds in de opkomst percentages voor.

Voor het gemak noemen we de eigenaar van het systeem ‘de bank’, dat als een verzamelnaam gebruikt wordt voor het grote corporatieve geld dat ons dit systeem aanbiedt of opdringt. De achtergronden daarvan zullen we ooit nog eens proberen te beschrijven maar, zijn niet van belang tot we begrijpen waaruit onze maatschappij is opgebouwd en wat onze maatschappij beheerst. Dit systeem veroorzaakt oorlog, honger en vervuiling omdat we niet kunnen zien wat dit systeem nodig heeft om te kunnen blijven bestaan.
Op dit moment zit ons financiële systeem in de knoop omdat de creatie van rentedragend kapitaal middels fractioneel bankieren een piramidespel is dat tegen zijn einde loopt. De bedragen zullen steeds groter worden, de destructie van onze leefomgevingen en de wederopbouw daarvan zullen nog het nodige geld maken maar, ergens is er een einde en dat einde gaan we binnenkort bereiken.

Waarde Euro daalt verder

ECB houdt rente eurozone ongewijzigd 0,15 procent

[socialpoll id=”2248967″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Uit het veld geslagen waren we. We waren geschokt afgelopen zomer over wat er met een vliegtuig, met 298 mensen waarvan 198 Nederlanders dat vanuit Schiphol was vertrokken, gebeurd was.…