De schaduwzijde van de waarheid

De waarheid is een lastig ding. Zoals Loyalist de eenvoudige waarheid rond ons financiële systeem beschreven heeft is voor velen een stap te ver, een stap die Ewald Engelen bewust niet maakt. Engelen beschrijft onze economie voor het grootste gedeelte zoals deze economie ons gepresenteerd wordt. Hij schroomt daarin de waarheid niet maar, kijkt puur naar de economische effecten die de beslissingname van onze bestuursorganen teweeg brengen en rapporteert daarover.

Hij neemt zijn journalistieke functie serieus. Engelen ziet de journalistiek als de bewaker van de democratie. Hij vervult die taak door kritisch te berichten over onze economie en de politiek die verantwoordelijk is voor de regelgeving waarbinnen het economische spel gespeeld wordt. Hij heeft geconstateerd dat Europa een opeenstapeling van denkfouten heeft gemaakt sinds in aanloop naar de crisis in 2008 en daarna. Na de klap van de kredietcrisis is men in Europa te vroeg gaan inzetten met draconische bezuinigingsmaatregelen waardoor de economie meer schade heeft geleden dan nodig was, zoals hij beschrijft in de onderstaande video.

In een poging de burger in het debat rond de financiële sector te betrekken heeft Ewald Engelen een boek geschreven ‘De schaduwelite voor en na de crisis’. Dit boek kijkt naar de manier waarop de banken sector in Nederland buiten proporties is gegroeid voor de crisis. De politiek heeft dit proces aangemoedigd en aan de burger als een positieve zaak voor Nederland weten te verkopen. Dit proces wordt in het eerste deel van dit boek besproken en in het tweede deel wordt er gekeken naar de echo van die argumenten, de puinhoop die erdoor ontstaan is en de politieke strijd die is ontstaan tussen de banken lobby en welwillende politici ten aanzien van regulering van de banken sector.

Engelen neemt geen blad voor de mond in zijn boek, hij noemt het zelf een ‘boos’ boek en het was op die manier beschreven om diezelfde woede bij de burger los te maken. Hij heeft inzichtelijk gemaakt hoe de financiële sector bij de politiek een beleid heeft afgedwongen. Onze politiek is de loonslaaf van de financiële sector en dat viel niet echt lekker in de media. Engelen is totaal afgebrand in de landelijke media. Ondanks zijn gelijk heeft hij het niet gekregen omdat zijn boek één Achilles hiel had.
In het begin van het boek is op advies van de uitgever in de haast nog een namenlijst weergegeven. De lijst had als functie voor de lezer om een overzicht te krijgen in de lijst van hoofdrolspelers. “De ledenlijst van de schaduwelite”, werd deze lijst genoemd en daar is Engelen en zijn boek op afgerekend. Het ging net meer over de inhoud van het boek maar, alleen over de lijst en eigenlijk alleen de titel van die lijst.

Engelen werd afgevallen door zijn ‘vrienden’ en aangevallen door de landelijke media. Hij heeft zich met hand en tand verdedigd en is daar uiteindelijk aan onderdoor gegaan. Hij kreeg een ‘burn-out’ of werd overspannen. Hij is letterlijk ziek gemaakt door de laffe aanvallen van de ‘journalistiek’ waar hij onderdeel van dacht uit te maken.
Dat laatste zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Dat vechten tegen die bierkaai en de resultaten daarvan. Veel mensen verliezen op soortgelijke manieren hun baan. Daar was niet alleen de vaderlandse pers schuld aan maar, zeker ook de ‘vrienden’ van Ewald. In plaats van hem te steunen hebben ze ervoor gekozen de associatie van het boek en de relatie met Engelen te nivelleren om hun eigen straatje ‘schoon’ te houden. Dat is een nekslag die je op zo’n kwetsbaar moment nauwelijks kunt incasseren, vervolgens deed de media de rest.
Voor de mensen die ooit in een soortgelijke situatie hebben gezeten zal ook heel herkenbaar zijn wat Engelen over zijn ‘bazen’ bij de UVA zegt. Hij geeft aan hoe belangrijk het voor hem was daar steun te ervaren en dat kan een les voor ons zijn in een maatschappij waarin steeds meer mensen op deze manier ‘omvallen’.

Zo gaan wij in Nederland om met de brengers van de waarheid. We zagen ze af, maken ze klein en gooien ze weg als we de kans krijgen. Wij kunnen niets met de waarheid zolang we liever in de illusie leven dat alles op een ‘nette’ manier gaat. We zijn maatschappelijk milder tegen een crimineel als Ivo Opstelten of Fred Teeven dan we zijn tegen de man die onze maatschappij transparanter maakt.
Vanuit de angst dat hen hetzelfde gebeurt, spelen de politici dit spel met zijn ongeschreven regels mee. Daarom gaan we vanuit onze politiek NOOIT de echte kritiek horen die ons financiële verdient. Zelfs Ewald Engelen heeft dit onderwerp niet of nauwelijks besproken maar alleen gesproken vanuit de realiteit van een bestaand en geaccepteerd systeem dus, dat maakt de basis van de werking van het financiële systeem totaal onbespreekbaar.

Daarom roepen wij op om niet te gaan stemmen. De discussie over het fractioneel bankieren door privé instellingen moet eerst gevoerd worden. Wij hebben geen volksvertegenwoordiging in Nederland maar een politiek die de corporate interesses aan het volk verkoopt. Ewald Engelen heeft dat in zijn boek aangegeven met informatie die nog geeneens de bron van deze ellende bespreekt. Willen we een functionerende maatschappij dan moet de creatie van ons geld besproken worden en mag het debat beslist niet verzanden in niet ter zake doende details maar moeten we Through the rabbit hole’.

cf803d01bef8c3ed6ec0cd879d59ae25ea311d67e1794d11ecf2db41209095a1

Met dank aan WeAreChangeRotterdam voor het beschikbaar stellen van de video’s.

9 gedachten over “De schaduwzijde van de waarheid

 • 25/03/2015 om 21:56
  Permalink

  Mooie samenvatting van Ewoud Engelen van de Europese “leiders” in onze kasstolp!
  Vorige crisisjaren van de dertiger jaren, was Nederland (Colijn?) ook het allerlaatste land dat uiteindelijk uit die crisis sloop. Vlak daarna kwam WO2!
  Zijn we nu op weg naar WO3? Zou me niets verbazen dat ze dat zullen gebruiken als ‘cover-up’ voor al die missers. De nieuw vijand hebben ze al voor ons uitgezocht: Poetin! Want die danst niet naar de pijpen van de 1% die baat hebben van ql die ellende.
  Regeringleiders hebben nl geld (uit t niets?) nodig om oorlogstuig te kopen en oorlog te voeren. RaRa bij wie ze dat gaan lenen?

  Beantwoorden
 • 25/03/2015 om 20:24
  Permalink

  Als de Journalistiek, de behoeder is, de waakhond, van onze democratie (Ewoud Engelen) waarom lezen we dan niets over het weggeven van onze democratie. Over het inruilen van onze democratie voor een corpocratie? Hoe kan het dat er 74%van het “Nederlandse Volk” voor de TTIP is terwijl niemand, ik herhaal NIEMAND! weet wat het is. Werkelijk niemand van het NL volk weet dat de EU op dit moment besluiten voorbereid om onze democratisch tot stand gekomen wetten aan de kant geschoven wordt voor het economisch gewin van (alleen) grote ondernemingen, vandaar de naam Corpocratie! Ik merk hier zelfs dat de spellingschecker dat woord ook nog niet kent!
  Dus EWOUD: schud je collega journalisten, ( of hun aandeelhouders) eens wakker en vertel ons de waarheid over TTIP en de onderliggende verdragen.
  Ik hoorde een bevriende Facebooker al zeggen: Aan het eind van WO 2 heeft Hitler verloren maar het Fascisme was de winnaar!

  Beantwoorden
 • Pingback:De schaduwzijde van de waarheid…. | dalternative

 • 17/03/2015 om 20:12
  Permalink

  Ewald moet niet zo zielig doen. Als hij het spelletje nog steeds niet begrijpt is het gewoon een sukkel. Roep je dingen die de 1% fijn vindt dan ben je hun vriend. Roep je de waarheid dan dumpen ze je. Verder twijfel ik oprecht aan de integriteit van Ewald. Hoor hem nooit over de Rothschilds, BIS bank en de opzettelijke manipulaties vanuit deze clubs in de geld hoeveelheid om zo volkomen bewust crisissen te triggeren waar zij hun voordeel mee doen. Bekijk the money masters eens, daar leer je veel meer van dan van Ewald.

  Beantwoorden
 • 16/03/2015 om 22:36
  Permalink

  Ewald Engelen wist natuurlijk met het uitbrengen van zijn boek, dat hij tegen heilige huisjes ging aanschoppen, en in die hoek heeft hij ook altijd voortbewogen en ook zijn bekendheid gekregen.
  Maar, het rare is dat hij niet eens op de feiten wordt groggy geslagen maar op bijverschijnselen.

  Zelf ook ervaring met brieven schrijven vol met keiharde feiten, en dan staat er een flut opmerking in en daar gaat de tegenpartij dan uitgebreid op door. Je keiharde feiten worden dan bewust niet meer gelezen.
  Ja, al doende leer je, maar als het in een boek staat?
  En dan heb je altijd van die mensen die blijven schoppen om het schoppen al is de man al doodziek.

  Beantwoorden
  • 25/03/2015 om 20:26
   Permalink

   Als de ‘tegenpartij’ op de bijverschijnselen in gaat kun je er vergif op innemen dat de grote lijnen van je opmerkingen raak zijn. Dat noemen ze ‘afleidingsmanoeuvre!

   Beantwoorden
 • 16/03/2015 om 14:20
  Permalink

  Niet stemmen is niet de oplossing voor dit probleem.
  Niet stemmen brengt geen stap dichter bij waarheid.

  Waarheid die wij kennen is een constructie. De waarheid bestaat niet!
  Waarheid is waarheid voor een subject..een zichzelf ervarend en sturend bewustzijn en is afhankelijk van perceptie,achtergrond,gewenst perspectief..etc.
  Er is niet iets als objectieve waarheid. Ook Engelen produceert zijn beargumenteerde waarheid vanuit wetenschappelijk procedurele kant in een voor hem logische reeks.
  (die ik overigens NIET onlogisch vind en kan onderschrijven)
  Er zijn zoveel waarheden als dat er mensen en culturen zijn. en uitsluitend blijven denken in de monosubcultuur van geld zonder effecten op mensen doet niet meer dan boekhouden,onfortuinlijk bankieren en bewustzinsvernauwing..cultureel gezien is dat maar een facet…dat eurofiel neoliberalen niet verder kijken dan dat maakt hen sociaalmaatschappelijk invalide.
  De facetmensen die het machtsvaandel zwaaien maar absoluut niet weten wat een samenleving is..zelfs de statistiek maakt hen niet wijzer, dus gaan ze bralblaten van zelfgenoezaamheid.

  Dat de bevolking niet zo snugger is. dat mag blijken uit hun gedrag.
  Ze zouden namelijk dezelfde streek kunnen uithalen die politici ons ook flikken.

  Breng de VVD,CDA en D66 tot een hoogtepunt in de peilingen..en kies ze NIET bij de verkiezingen

  Dat is ongeveer datgene wat ons ook gelapt wordt..Bij hen maakt belofte en beterschap geen schuld…waarom dan bij ons wel..
  Geef ze de illusie dat het goed gaat, dat ze favoriet zijn en stem ze vervolgens weg.

  Want dat staat ons dus weer te wachten als we eurofiel neoliberaal stemmen..

  Beantwoorden
  • 16/03/2015 om 22:21
   Permalink

   Beste Jos
   De waarheid mag dan heel ver weg zijn, of misschien echt niet bestaan, maar vandaag de dag is het de leugen die regeert in ons land.

   Beantwoorden
  • 25/03/2015 om 20:29
   Permalink

   Misschien moeten we ze dan niet bestrijden op ‘hun waarheden’ maar ze betrappen en ontmaskeren op hun leugens!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
We beginnen zo meteen de dag waarop de SP zegt te gaan afrekenen, de dag waarop zal Rutte zijn laatste smeekbede doen aan de gedemoraliseerde VVD-kiezer om toch nog naar…