EU struikelt over Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis, de minister van financiën van Griekenland, praat niet meer met de Trojka. De Trojka bestaat uit drie organen die samen bepalen of landen voor financiële hulp of voor de continuering van hulp in aanmerking komen. De Trojka eigent zich daarmee de macht toe een bijna volledige controle te hebben over de economie van een ‘soeverein’ land. Zo heeft deze organisatie ook de financieel economische controle over Griekenland genomen tot het moment dat Varoufakis de EU de deur heeft gewezen als het om de Griekse schulden gaat.
De voorzitter van de Europese Commissie Juncker heeft hierop, volgens het Duitse Handelsblatt, direct aangegeven de Trojka te willen afschaffen. De trojka heeft haar geloofwaardigheid totaal verloren nu de Grieken een directe confrontatie met dit clubje zijn aangegaan. Wil de trojka haar statuur kunnen blijven behouden dan zouden ze iets van de Grieken moeten eisen en, je kunt alleen iets eisen als daar tegenmaatregelen tegenover staan. Een tegenmaatregel zou zijn dat de Grieken uit de Euro stappen en dat zou een domino effect te weeg kunnen brengen.

Frankrijk is meteen in dit vacuüm gesprongen en wil als bemiddelaar optreden om nieuwe deals te maken tussen Griekenland en haar internationale schuldeisers. Of Frankrijk in dit vacuüm gesprongen of geduwd is daar kan men over discussiëren maar, de missie van Frankrijk lijkt duidelijk en dat is vooral gericht op Griekenland binnen de Europese poorten te houden.
De EU is als de dood voor de Griekse doortastendheid en bravoure, die aangeeft geen enkele confrontatie uit de weg te gaan. De Grieken zien oplossingen die niet binnen de methodiek van de EU vallen. Na van de schok van de crisis te zijn bekomen, hebben vanuit de puinhopen van de Griekse economie solide economische ideeën vaste voeten in de aarde gekregen. Met die voeten zijn de Grieken de trojka voorbij gelopen en, hadden zij zelfs de EU achter zich gelaten als de Fransen niet zo snel waren geweest.
Het zuiden van Europa staat economisch in brand en boven die brand hangt een maatschappelijke snelkookpan. De Spanjaarden gingen afgelopen weekend in Madrid weer de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen. Die bezuinigingen zijn een resultaat van de beleidseisen van de Trojka en Spanje heeft zijn economie sinds het inzetten van dit beleid als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Spanje wacht eenzelfde ‘stille’ revolutie als Griekenland. De aanhang van protestbeweging Podemos groeit enorm ondanks de naam. Podemos betekent “Wij kunnen”, iets dat toch de onaangename bijsmaak geeft van de verkiezingsleuze “Yes we can” van Barak Obama in 2007. Waar Obama zich echter heeft laten zien als een marionet van het systeem, door bijvoorbeeld meteen zijn ministeries te vullen met ex-Goldman Sachs personeel, onderhoud Podemos nauwe banden met de Griekse partij Syriza van de kersverse Griekse premier Alexis Tsipras.
De Europese dynamiek is plotseling totaal verandert, sterke mannen zijn opgestaan vanuit de Griekse beschaving en die praten niet meer met de loopjongens van de macht. Als deze beweging momentum krijgt vanuit zuid Europa zal de EU snel moeten schakelen om niet uit elkaar te vallen. De rollen lijken totaal te zijn omgedraaid want, de Grieken bepalen momenteel de strategie en Europa mag struikelend volgen.

3 gedachten over “EU struikelt over Yanis Varoufakis

 • Pingback:Jeroen Dijsselbloem weet van Niks!! - Loyalist

 • 02/02/2015 om 11:16
  Permalink

  De trojka ofwel ECB, IMF, Europese commissie is niets meer of minder dan een filiaal van de bank van de familie Rothschild, die gezien kan worden als de machtigste bank op aarde. Dit houdt in dat op deze manier soevereine staten in Europa worden onderworpen aan de ideologie van een bepaalde familie. Wil je niet in dat systeem meelopen, dan mag je dat uitleggen aan de BvD, de CIA of de Mossad als organen van Big Brother. Dit is de securitate 7.0 de advanced versie van hoe Roemenië onder de knoet gehouden werd. Wij weten allemaal hoe het de leiding bekomen is. Angst regeert alom.

  Beantwoorden
 • 02/02/2015 om 10:20
  Permalink

  Ik vind het dol komische ontwikkelingen en al die landen die nu zwaar aan de bezuinigingen zitten of moeten zullen de Griekse stijl gaan volgen. Burgerlijke ongehoorzaamheid op landen niveau.

  Het nadeel is dat je euro straks nog geen daalder meer waard is, De ECB de geldpersen in de hoogste versnelling moet zetten en we met hyper inflatie komen te zitten.

  Blijkt Mugabe van Zimbabwe toch nog de ziener van de vorige eeuw te zijn?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Een exclusief rapport van het ministerie van buitenlandse zaken van de VS toont aan dat Putin een opdracht heeft uitgevaardigd van 125 speciale troepen ter beveiliging van nieuwe Griekse regering.…