Griekenland meer voor Europa dan EU

Ondanks de grote woorden van de NOS over de aanvankelijk vastgelopen onderhandelingen met Griekenland, kan er geen sprake zijn van een Grexit. De Grieken zitten minder vast aan Europa dan Europa aan de Grieken. Het verlaten van de Eurozone door de Grieken zou het einde van de Eurozone inluiden, het complete Europese project zou kunnen falen met alle gevaarlijke gevolgen van dien.
De Euro is een standaard die niet verlaten kan worden, omdat de condities waaronder deelname plaatsvindt niet meer bevallen. Dat zou een instabiliteit in dit partnerschap geven dat het vertrouwen van de nog ‘gezonde’ deelnemers zal schaden en dat vertrouwen is de enige kracht die de Euro nog overeind houdt. De Grieken zijn niet uit op het slopen van de Eurozone maar, brengen wel iets nieuws aan de onderhandelingstafel. Zij willen een deal die goed is voor de Europese burger en niet klakkeloos meegaan in het aannemen van nog meer schulden in ruil voor wat window dressing tegenover de rest van Europa.

Yanis Varoufakis is geheel transparant in zijn woorden en motieven waarmee hij naar de onderhandelingstafel gaat en dat is nieuw binnen de muren van de Europese staat. Hij stelt legitieme conclusies over het verdwenen geld dat de crisis heeft veroorzaakt. Door het inklappen van de financiële markten zijn de schulden van financiele instellingen bij de burger terecht gekomen en niet bij hen die de van de winsten hebben geprofiteerd die de crisis hebben veroorzaakt. Varoufakis wil gerechtigheid voor de Europese burger en dat betekent niet dat je de zaak moet pappen en nat houden maar, dat je aan constructieve verbeteringen moet werken.
Varoufakis zegt dat Griekenland alleen haar schulden kan betalen als het wat verdient. Om wat te kunnen verdienen moet je een groeiende economie hebben en dat kan niet door alles wat er in een land is opgebouwd kapot te bezuinigen. De Griekse economie is een Europees belang, het welzijn van de Griekse economie is direct in het voordeel van ook de Nederlandse belastingbetaler.

https://www.youtube.com/watch?v=6kpaf1XrBTE

Griekenland kan de Eurozone niet verlaten. Doen de Grieken dat wel, dan kiest Griekenland voor Europa dat de Eurozone kapot gaat. Dat recht kent hij Griekenland niet toe en de wil daartoe is er zeker niet maar, ondanks de concessies die de Griekse regering heeft gedaan laten zij hun principes niet gaan. Hun principes staan ten dienste van de Europese burger en niet voor die van grote instellingen.
De Grieken staan lijnrecht tegenover het huidige klimaat binnen de EU want, de EU denkt niet aan haar burger beschouwt deze onderhandelingen meer als een aandeelhouders vergadering. De Grieken spelen dat spel niet mee. Ze hebben dus geld nodig en uitstel van betaling om de Griekse economie weer op gang te helpen. Ze dwingen daarmee de instanties te wachten op de Griekse aflossing van de schuld want, anders wordt die schuld alleen maar groter en daar heeft geen burger in Europa behoefte aan.

Momenteel worden de Grieken in leven gehouden met geld dat zij hoofdzakelijk afstaan aan bancaire instelingen en daar worden we allemaal niet beter van. De enige oplossing voor de Griekse problematiek is een herstellende economie en daar willen de Grieken aan werken, niet aan het klakkeloos verhogen van schulden.
Het interview met Yanis Varoufakis geeft een duidelijk beeld van de Griekse, op principes gebaseerde, eisen en getuigt van een transparantie die we van onze eigen politici niet kennen. Zijn laatste woorden zijn dan ook: “Als ik als een politicus begin te klinken is het voor mij misschien tijd om op te stappen.

Eén gedachte over “Griekenland meer voor Europa dan EU

  • 29/06/2015 om 11:38
    Permalink

    hij praat iig realistisch, en zegt dingen waar we eigenlijk niet omheen kunnen…als hij werkelijk transparant en eerlijk is… en dat kan ik niet beoordelen helaas… wel weet ik dat de EU en euro een dood geboren kindje is omdat er lidstaten toegevoegd zijn die het huishoudboekje niet op orde hadden, wat nooit had mogen gebeuren… maar tnt nog steeds gebeurt, mijn conclusie is dan ook dat de EU “geregeerd”word door figuren die niet gekwalificeerd zijn dit te doen. en het wenselijk is uit de EU te gaan, en weer een EEG achtige samenwerking aan te gaan met de rest. maar dan wel alleen met landen die wel het huishoudboekje op orde hebben, anders blijven we betalen voor landen die het nog niet redden, en ook niet zullen redden omdat de b.v. corruptie niet word uitgebannen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Mitch Henriquez is door de Haagse politie vermoord. Dat is de enige conclusie die je kunt trekken na de verhalen en de beelden gezien te hebben. Dit soort moorden door…