Bowie LIVE in Donetsk

Ik was tien of elf jaar oud toen ik mijn eerste album kocht. Ik heb dit album nog steeds, in een bak in de kelder. Het was ‘Stage’, een Live dubbel album van David Bowie, een ongewone keuze misschien voor een jochie van 11. Het kwam door een vriend met drie oudere broers en die draaiden Bowie, Lou Reed en Iggy Pop. Mijn vriend raakte besmet en hij besmette mij en dat bracht mij uiteindelijk bij de platenzaak met mijn opgespaarde platenbonnen. Het vinyl waaruit de platen geperst waren was geel en de hoes met de platen hadden een geur die ik vandaag nog direct zou herkennen.

De stem van Bowie brengt nog steeds in mijn huis de lucht aan het trillen, zelfs ‘Stage’ draai ik nog regelmatig. Een trilling die nog steeds resoneert met de mijne. Bowie is een bijna gepensioneerde rebel, een intelligente individu en iemand met een mening die vandaag weer resoneert met de mijne. Hij heeft over alles geschreven en gezongen wat hij kwijt wilde en nu heeft hij iets gezegd over onze ‘democratie’. David Robert Jones is 67 jaar. Hij heeft een enorm leven al achter de rug en toch laat hij ook nu weer een broodnodig geluid horen.
De wereld leek, ook zonder het geluid van Bowie, door te draaien maar, die is nu zo ver doorgedraaid dat iemand met een stem moet opstaan. Zijn stem zal de wereld laten horen wat zij zichzelf aandoet. Zijn stem zal laten horen waar we heengaan als we dit niet stoppen en zijn stem zal een oordeel laten klinken die alle andere stemmen doet verstommen.

Als ik het over stemmen heb, dan denk ik aan Bowie. Bowie heeft niet alleen het stemgeluid maar, zijn stemgeluid zal een waardeoordeel worden ten aanzien van onze regeringen. Zijn stem zal klinken in Donetsk, waar mensen ook een stem leken te hebben in een referendum. Hun stem werd genegeerd want, zij wilden zich niet bij de regering van Kiev aansluiten en dus, verklaarde Kiev hen de oorlog.
Over de aantallen burgerslachtoffers lopen de telling uiteen. Aantallen van 5000 tot aantallen van meer dan 50.000 worden genoemd afhankelijk van de bron. Wat de aantallen ook zijn, de mensen van het oosten van Oekraïne verdienen onze steun. Zij wilden in vrede leven, los van de regering, die met steun van de EU en VS, door middel van een coupe aan de macht gekomen is.
Kiev beschiet de bewoonde gebieden om deze ‘opstandige’ burgers op de knieën te dwingen. De met behulp van onze stem gekozen regering steunt deze acties en heeft ook nu weer afspraken gemaakt die Kiev kwijt van de oorlogsmisdaden en de misdaden tegen de mensheid die er op dit moment door de regering van Kiev gepleegd worden.

Eén stem zal zingen voor hen die het zwaar hebben, die onderdrukt en afgeslacht worden. De stem van David Bowie zal hen een hart onder de riem steken en tegelijkertijd een oordeel uitspreken door Live te klinken in Donetsk.
Waar is onze stem? Waar zijn onze politieke partijen, die zich zouden moeten uitspreken in ontsteltenis en moeten verzetten tegen de schandalige NAZI praktijken van de regering in Kiev. Onze partijen zwijgen, omdat Shell nog Schaliegas uit Oost-Oekraïne van Kiev te goed heeft. Onze partijen zwijgen omdat de heilige EU al zoveel geld in deze oorlog gepompt heeft. Onze partijen zwijgen omdat ons financieel systeem van hen verlangt dit toe te staan.

De Euro moet groeien en hoe meer schulden Oekraïne nu maakt met de sloop van het land, hoe meer er straks weer opgebouwd met worden. Ze zullen zich in de schulden steken door geld te lenen dat voor de verstrekking ervan nooit bestaan heeft. Ze zullen blijven terug betalen omdat de schuldenlast en de bijbehorende rente alleen kunnen worden betaald door nog meer te lenen. Ook zij zullen slaven worden van de benodigde economische groei die nodig is om de rente te kunnen blijven betalen en dat, is een belangrijk onderdeel van de oorzaak van deze oorlog.
Onze criminele regeringen dekken elkaar nu door mekaar nergens meer voor aansprakelijk te stellen maar, houden dergelijke afspraken stand als de coalitie politiek niet meer bestaat? Houden dit soort afspraken stand als wij allemaal afstand nemen van dit criminele systeem? Een systeem dat mensen 5000 kilometer verderop de dood injaagt om onze munt voor nog heel even te laten overleven.

We krijgen straks allemaal terecht een draai om onze oren van een 67 jaar oude man die niet langer langs de kant kan toekijken. Sommigen onder ons zullen zich schuldig voelen, anderen zullen hun verantwoording op de politiek afschuiven maar, met stemmen is dit de politiek die jij ondersteunt.
Zoals Bowie zei: “I bend a knee before the courage and the will for freedom of the citizens of East Ukraine. In fact, they battle for the independence  against all so-called western ‘democracy’ – rotted and false completely … Yes, believe it, I too dream to become a hero, atleast for one day.” Je leeft in een zogenaamde democratie en zolang je binnen dat bestel blijft stemmen (dus ook blanco) blijf je de muren van je eigen gevangenis schilderen.

6 gedachten over “Bowie LIVE in Donetsk

 • 14/02/2015 om 20:21
  Permalink

  Wij hebben gewoon geluk gehad dat we zijn opgegroeid met zieners in de muziek zoals Lennon, Bowie Reed, etc etc. Helaas werd hun muziek ook misbruikt in oorlogen zoals Korea en Vietnam.
  Wij hadden ook niet veel meer dan onze muziek en bromfiets.

  De huidige generaties hebben alleen idolen met een houdbaarheid van een half jaar. van Miley Cyrus zal niemand iets diepzinnig verwachten of dat ze de barricaden opgaat voor onrecht. zelfs tech gadgets zijn niet veel langer houdbaar, waarom dan de barricaden op voor onrecht. Ja, daar moeten de oude rebellen voor van stal gehaald worden. Misschien gaat er dan bij de huidige jongere generatie ook een lichtje branden.

  Beantwoorden
 • 14/02/2015 om 18:26
  Permalink

  Oost Oekraïne is een ping pong bal van 2 – 3 grootmachten die hun meningsverschillen daar laten vechten en mensen manipuleren. En daar zit heel grotesk Poroshenko als kontlikker tussen.

  Het doet er helemaal niet meer toe wie er nu wel of geen gelijk heeft. Wie er nu wel of niet wint.
  Verveeld Groot Geld en havik banken hebben hun spelletje gevonden.

  Beantwoorden
 • 14/02/2015 om 18:14
  Permalink

  Bijzonder goed en duidelijk deze stellingname van Bowie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Iedereen die ‘The great train robbery’ gezien heeft, weet hoe lastig het is om ongestraft veel geld te stelen. Vandaag de dag kun je zelfs niet zoals vroeger gewoon een…