Brussel leert sirtaki dansen

Na de polonaise in Brussel is het nu tijd voor de sirtaki. Tsipras en Varoufakis hebben hun eisen ingewilligd gekregen omdat de druk voor de EU te groot was. De vergadering had vanmiddag om drie uur zullen beginnen maar, Duitsland moest eerst nog bakzeil halen en daar hadden d’Hollande en Angela Merkel wel een paar uurtjes voor nodig. De Europese burger mag nu de rekening gaan betalen van de schulden die Griekenland opnieuw moet maken om het hoofd boven water te houden. Voor de EU is dit uitstel van executie want, de Grieken gaan de schulden uit het verleden niet volledig betalen omdat dit geen reële optie is.
De EU heeft dus vier maanden om met een antwoord te komen hoe zij aan de eisen van de Grieken kunnen voldoen en de gelederen tegelijkertijd in lijn kunnen houden. Dit lijkt een onmogelijke opgave want, de Grieken hebben een veenbrand gestart die niet meer kan doven. De Spanjaarden hebben toegekeken en geleerd van de Grieken, als je dreigt niet meer te betalen en daarvan de risico’s en de kansen in de ogen durft te kijken, kan Europa alleen maar zwichten.

Ondertussen moet de ‘Euro’ burger betalen en de Hamburger iets minder want, Angela krijgt het thuis niet meer verkocht. De Griekse banken zullen van vers geld worden voorzien en met de restanten zal de economie een injectie krijgen. De Griekse burger zal wat financiële lucht krijgen maar, dat zal nooit genoeg zijn om een financieel ontwrichte maatschappij weer op de been te krijgen. Veel van het geld zal wegvloeien in gemaakte schulden en de opbouw van reserves want, ook de Griekse burger weet dat de crisis met 65 tot 70 miljard nog lang niet bezworen is.
Voor de Grieken is het in de Eurozone blijven alleen een optie als zij niet meer enorme kapitalen uit hun economie zien verdwijnen aan de door de EU opgelegde schulden. Er is dus niets veranderd behalve dat het weer geld kost. Varoufakis heeft even vier maanden de tijd om met progressieve oplossingen in de weer te gaan en die moeten snel een verandering laten zien, anders zal over vier maanden de behoefte aan een gelijksoortig bedrag weer aan de orde zijn.

Wat Duitsland wilde, wilden de Grieken eigenlijk ook. Griekenland had de Euro moeten verlaten en nu maakt Griekenland wellicht gebruik van de extra tijd voor een exit strategie. Over vier maanden zitten we dus weer in een situatie niet ongelijk aan die van vandaag. Weer zullen de hekjes met ‘grexit’ erachter ons om de oren vliegen. Het is ook de enige logische oplossing maar, zolang de Grieken schulden creëren die met rente moet worden terugbetaald is de EU weer heel even gehoorzaam aan haar meester, de Federal Reserve.
Ondanks dat de ECB een slordige 60 miljard per maand voor de financiële sector heeft, zal het opnieuw een aanvraag voor meer doen bij haar gniffelende meester. Met één druk op de knop zal hij het geld maken en met een andere stuurt hij het onze kant op en verwacht daarvoor een maandelijkse aflossing terug. Onze belastingdruk zal toenemen, we zullen meer geld uit de maatschappelijke geldhoeveelheid zien verdwijnen richting de overheid. De overheid zal hiermee haar aandeel in de EU schulden betalen terwijl onze koopkracht verder zien verdampen en onze economie in een groeiende neerwaardse spiraal zien belanden.

We hoeven niet de Grieken de schuld te geven, die hebben nog zwaarder betaald dan wij. De Griekse schuldenlast zal nu ruim 2 keer het BNP van Griekenland bedragen en dat kan geen economie betalen. Van onze centen heeft de EU uitstel van executie gekocht maar, een oplossing gaat er niet komen voor een kuil die alleen maar dieper wordt.
Podemos staat al in de coulissen te wachten tot Pablo Iglesias weer zijn zegje kan doen voor de Europese commissie. Als Podemos de Spaanse verkiezingen wint, zal Iglesias met hetzelfde verhaaltje komen alleen, de Spaanse economie en daarmee ook de Spaanse schuld, is vele malen groter. Wil de Euro in deze landen blijven bestaan, dan zal de Unie met maatregelen moeten komen waar de rest van de Unie echt niet meer mee akkoord kan gaan.

De Euro is verloren maar, de Euro wil er niets van weten. Ongeveer gelijk aan Al Pacino in Scarface die, afgevuld met coke, maar kogels blijft ontvangen en toch blijft staan. Dit vehikel is ons bij aankoop al voor 5% teveel verkocht door Gerrit Zalm. Daarna is het een tijdje best aardig gegaan tot in 2008 de klap kwam waarin we zo ontzettend belazerd zijn. De Grieken gingen dankzij George Soros voor minimaal 100 miljard het schip in en, dat konden ze niet meer betalen. Ze konden hun munt niet devalueren omdat ook zij in de Euro gezwendeld waren en nu, zitten we nog steeds met de gebakken peren. Het Euro project faalt iedere Europeaan omdat het geen eerlijk geld is. Wij hebben op nationaal niveau geen enkele controle over die munt, en kunnen ons eigen geld niet creëren en betalen daardoor met de creatie van die munt twee keer de prijs. Ten eerste krijgen we inflatie, hetgeen ons van ons bezit berooft maar, de schulden betaalbaar probeert te houden en, ten tweede moeten we ‘ons’  gecreëerde geld terugbetalen met rente.
Nog vier maanden en dan een nieuw dansje van de EU of een Rock opera van de Grieken. Hoelang duurt het voordat wij hiermee allemaal klaar zijn? Wanneer krijgen we het debat over fractioneel bankieren? Hoelang blijven we stemmen op bestaande politieke partijen als we kunnen zien dat alleen outsiders een echte vuist tegen het systeem maken? We waren vandaag toch allemaal op hand van de Grieken, afgezien van de domste jongen van de klas, die de Grieken nog steeds potverteerders durft te noemen.

3 gedachten over “Brussel leert sirtaki dansen

 • 21/02/2015 om 19:50
  Permalink

  Logisch verhaal, alleen vraagt dit om financiering van elders, en wat is de politieke ruimte die dat mogelijk moet maken? Alleen BRICS kan hier in springen, maar dat betekent dat midden in de Middellandse zee een non-NAVO invloed ontstaat. Kan USA dat toestaan, en zo nee, wat is het effect van hun inmenging in Europeses zaken? Het gaat niet om Griekenland en de Eurozone, maar om de wereldheerschappij. Merkel weet dat, maar snotneus Dijsselbloem moet daarvoor nog heel wat maagpillen slikken. Zorgwekkend.

  Beantwoorden
 • 21/02/2015 om 16:49
  Permalink

  Beste Loyalist.
  Ik vind jou schrijfwijze lijken op mijn favoriete financieel expert. Ik noem geen naam, maar hij heeft onlangs nog als pensioen belegging een maandelijks kilo’tje zilveren munten aanbevolen.

  Heel goed

  Beantwoorden
 • 21/02/2015 om 11:41
  Permalink

  Tja…heel wat acties zijn aan hun eigen waanzin ten onder gegaan.
  Veel te dure Euro, veel te veel onzin over unificeerbaarheid met eenzelfde munt
  geld koopt geen enkel cultuur af en alle culturen maakbaar maken met geld en macht als ijkpunt loopt uit op een catastrofe
  Nog steeds geen enkel idee hoe samenlevingen en culturen = mensen werken en denken en doen in groepsverband en een volstrekte non-acceptatie/stompzinnige verbazing van/over mensen die geld en macht en aanzien niet als eerste prioriteit laten gelden en tevreden zijn met een redelijk leven en gene flessen van 290 gulden/127 euro nodig heeft om het leuk te maken.
  Geef de keizer wat des keizers is,maar hier geldt dat de keizer het bezit van de gewone bevolking niet accepteert.
  De keizer ziet de gewone bevolking als zijn privé schatkist..graait en blijft graaien en negeert slachtoffers.

  Samenlevingen als een optelsom van losse individuen en individuele ambities om rijk en machtig te worden, sier te maken op kosten van anderen en anderen met dwang uitbuiten heeft op termijn nog nooit gewerkt en zal dat ook nooit doen.

  Je kunt mensen jarenlang belazeren en bedreigen, onzeker maken voor eigen bestwil, een terreur insluizen en overal regels en wetten voor te maken waardoor iedereen fout loopt….maar dat doe je niet voor eeuwig.
  Armoede zaaien en blijven drammen met geweld maakt mensen narrig en ondergronds.

  Het leedvermaak is voor de Juncker en de Junckertjes../de omringende ratjes zoals Fransje en Jeroen- die echt belangrijke heersmensen in illusie, weet je nog wel..?
  Hij zij stond er om bekend dat hij door bleef drammen en graaien totdat de gewone bevolking massaal ging piepen. En nu vormen ze de dictatuur en juist begint het omvangrijk piepen dus ook dat bewind is gedoemd te gaan falen

  Ik vraag me af wanneer deze beweging onder het gewone volk gaat doordringen in onze eurofiel neoliberale politiek..nog steeds zijn er Nederlanders zo stompzinnig door te willen gaan met de ellende en armoede..ik snap niet wat ze daar leuk aan vinden..ze doen zichzelf en anderen er absoluut geen plezier mee..een duidelijk sadomasochistische tendens met zelfhaat en verloren in groepsverband, nog gelovend in sprookjes van Alex, Buma, Arie en Van der Staay, Mark..Asccher of Samsom als leidende figuren in de sekte/vervangende religie.

  Nogmaals: wat de Grieken kunnen dat kunnen wij ook…nog beter zelfs, ALS we willen..
  Degenen die nog niet doorhebben dat de toekomst knap funest gaat worden met de EU die steeds blijft leegzuigen wat er binnenkomt voor het eigen genot ende sier en weinig perspectief biedt heeft knap lopen slaapwandelen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Onze Islamitische medemens heeft het niet makkelijk in Nederland. Allereerst zijn wij niet allemaal even aardig en dat richt zich in toenemende mate tegen hen, als we de berichtgeving mogen…