De salarissen van het koningshuis

We zouden eens op moeten houden met constant te reageren op de verhogingen van salarissen van het koningshuis. Laten we even wel wezen, ze hebben daar recht op. Zij zijn het koningshuis en onze koning, heer en meester, mag zich toe eigenen waar hij maar zijn zinnen op heeft gezet. Eigenlijk juich ik het zelfs toe. Ik vind het heerlijk dat onze koning zich van zijn beste kant laat zien. Z’n onderdanen hebben het water dat ze aan de lippen hadden staan nu tegen de huig klotsen en hij laat zien hoe een echte drager van de kroon daarmee omgaat.
Nee, dat klopt, het interesseert hem geen reet hoelang de rijen bij de voedselbank zijn. Niemand gaat dood van de honger, dus kwa belastinggeld is de put nog lang niet droog, al denken wij de bodem wel te zien. Het kan ze helemaal niets en, ik kan me dat wel voorstellen. Als je boven iedere burger van het land staat, dan ben je al snel genoeg geneigd om tegen zo’n jammerende sloeber te zeggen dat hij eens aan het werk zou moeten gaan. Hij en zijn vrouw werken niet echt voor de poet die ze met kruiwagens tegelijk binnen krijgen maar, daar kijkt de koning heel anders tegenaan.

Het koningshuis werd ooit in ‘The Forbes 500’ vermeld als één van de rijkste 500 families op deze aardkloot. Ze hadden nogal wat aandelen Shell en dat liep toen uit op een 3 miljard. Dat was Bernhard iets teveel, dat staat niet zo lekker tegenover een volk dat wel moet werken voor zijn centen. Hij had gelukkig een maatje bij Forbes en die heeft het vermogen van het koningshuis met een factor 10 verminderd. Nu heeft het koningshuis nog maar 300 miljoen in haar bezit. Daarmee vinden zij zich niet arm maar echt rijk zijn ze ook niet naar eigen zeggen.
Niemand weet nog wat de Oranjes exact hebben maar, er worden schattingen gedaan van rond de 8 miljard Euro. Op zich is dat niet echt schokkend want, die 3 miljard heeft Bernhard jaren geleden bijgesteld bij Forbes omdat het niet netjes was. Dat was in 2003. De Oranjes hebben natuurlijk net zoals de banken en andere financiële instellingen voluit geprofiteerd van alle bail-outs die werden rondgestrooid. Dat ze hun kapitaal in 12 jaar meer dan verdubbeld hebben in een financieel zo dynamisch klimaat mag je dus wel aannemen.

Nee, de koning doet het prima en hij bewijst met zijn gedrag dat je weinig meer van een vorst kunt verwachten. De koning is een echte vorst. Niet zomaar een poppetje maar gewoon de baas van het land die zijn macht verschuilt achter de illusie van de parlementaire democratie. Je denkt toch niet serieus dat er ook maar één politieke partij durft te opperen om de koning wat vetter te maken terwijl de rest van zijn volk moet afslanken zo vlak voor verkiezingstijd? Nee joh, zo stom is niemand, zelfs in de politiek niet. Onze koning is wel stom genoeg om het te willen en heeft of moeite met het maken van inschattingen over hoe dit zal vallen of het kan hem echt geen zak interesseren hoe jij denkt. Ik denk dat het laatste het geval is. Wat maakt het hem uit?
Hij lacht zich kapot, betaalt geen belastingen en jij moppert maar blijft toch schokken. Hij is de baas, jij bent zijn onderdaan en zo simpel liggen de verhoudingen. Jij mag mekkeren zoveel als je wilt en, hij laat je je onvrede uiten binnen de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. Zo vond hij, “FUCK DE KONING!”, wat vergaan maar, de ingezette juridische acties namen een lastige wending omdat dit op teveel tegenstand stuitte. Hij heeft het moeten laten gaan maar, met de stoom uit zijn oren en dus heeft hij zich een loonsverhoging van 5% gegeven.

Jij gaat helemaal uit je dak. “Is die vent gek geworden?” Jij staart je blind op een belastingvrije 5%. Dat heb jij nog nooit van de baas gehad maar, je vergeet die 8 miljard. Over een vermogen van boven de 21.000 Euro moet jij 1,2% belasting betalen. Als hij dat met die 300 miljoen zou moeten doen die Bernhard vrij had gegeven voor de publieke etalage, dan had hij al meer betaald dan hij dit jaar ontvangt. Hij had namelijk 300 X 1,2% X 1.000.000 Euro moeten afdragen. Dat zou 3,6 miljoen zijn. Dan zou het ook niet geheel onrechtvaardig lijken als hij 43.000 per jaar extra zou krijgen. Zeker niet als daar belasting over zou worden geheven maar, hij betaald helemaal niets.
Had de koning net zoals iedere burger belasting betaald dan was die bonus van 43000 met 22000 verminderd en had hij contant maar 21000 gekregen. Over de rest van zijn salaris boven de 58.000 Euro zou hij 52% aan inkomstenbelasting betalen. Die eerste 58.000 daar zit dan gelukkig maar 42% op. Hij zou dus over zijn nieuwe salaris zo’n 444.000 Euro belasting betalen, alleen op basis van zijn eigen salaris. Nou, dan kunnen we toch al een stuk coulanter tegenover die 43.000 bonus staan?

Het grootste probleem met het koningshuis is dat ze boven het volk staan. Ze betalen geen belasting, ze staan boven de voor ons geldende wetgeving en, daar lijken we allemaal weinig problemen mee te hebben. We slikken het allemaal braaf dat de koning slechts een ceremoniële functie heeft binnen de constitutionele monarchie en we vragen ons nooit af of dat ook daadwerkelijk het geval is. Integendeel, we staan met vlaggetjes langs de kant van de weg als die lui voorbij komen maar, eigenlijk hebben we alleen maar last van ze. Ze kosten bakken met geld. Dan heb ik het niet over de uitgekeerde salarissen maar wel over al die centen die aan ons worden onttrokken om ze het naar de zin te maken. Zo is het Nederlandse volk niet de bezitter van de Groen Draak, laat staan de gebruiker maar, wel verantwoordelijk voor de rekening van het onderhoud van die ouwe schuit. We betalen ons blauw aan paleizen en moesten zelfs betalen voor een stukje vers asfalt op de lange voorhout in Den Haag omdat anders de rit met de Gouden koets over een lengte van een 100 meter voor de koning en zijn gemaal wat oncomfortabel had kunnen worden. Je kunt het zo gek niet bedenken en ze krijgen er met koffers tegelijk budget voor toegeworpen omdat wij eigenlijk helemaal geen democratie zijn. We doen alsof en met succes want, met prinsjesdag zag het weer blauw van de mensen die onder vuilniszakken zich probeerden te beschermen tegen de regen om maar hun adoratie te tonen voor de man op de troon.

Dus, laten we ophouden met dat gezeik over een kleine salarisverhoging en eisen dat het koningshuis aangifte van belasting gaat doen volgens de voor ons geldende regels. Je schijnt als Nederlander te moeten betalen en, als de koning een Nederlander is dan mag hij voelen hoe leuk het is om Nederlander te zijn. De belastingen in dit land zijn schandalig hoog en als je blijft zeuren over de toelage van de koning en niet over het feit dat hij geen belasting betaald, dan behoor je tot een grote groep van trage denkers. Je leeft in een monarchie en we leveren allemaal in voor een makker die hier niets voor hoeft te doen behalve een paar verplichte reisjes naar landen om zogenaamd de handelsbetrekkingen aan te halen.
Laten we ophouden met die flauwekul. Laten gewoon zeggen dat hij wordt bedankt voor zijn diensten maar, dat hij vanaf nu wel gewoon belasting moet betalen. Daarna kunnen we nog altijd zien of we hem als ZZP-er gaan inhuren als we behoefte aan een ceremoniële koning hebben. Uurtje/factuurtje Willem, het lijkt mij niet meer dan fair tegenover de mensen die je zegt te vertegenwoordigen. Uurtje factuurtje en netjes eens per kwartaal de BTW aangifte doen anders komt de deurwaarder het bij je halen.

8 gedachten over “De salarissen van het koningshuis

 • 21/09/2015 om 17:11
  Permalink

  Ik vraag me af of de broertjes Grimm ooit hadden gedacht dat hun sprookjes zo duur verkocht zouden worden? Er was eens een koning en een hele mooie koningin…..

  Beantwoorden
 • 21/09/2015 om 16:05
  Permalink

  Ja hoor, ik wil à la minuut met Willem Alexander ruilen. Alles wat hij aan fratsen uithaalt, wordt à la minuut goedgepraat door onze laffe volksvertegenwoordigers, die op alles ja en amen knikken wat onze koning en de rest van onze koninklijke familie wilt. Als er iets verkeerd gaat, rent de Minister President naar de microfoon in de Tweede Kamer om alles wat er met betrekking tot het Nederlandse koningshuis krom is onmiddellijk recht te praten. Zaken waar u en ik als democratische burgers van dit land onmiddellijk door de Nederlandse belastingdienst, politie en justitie voor worden ‘afgeknald’, worden in hun geval direct met de mantel der liefde bedekt. Belastingaangifte? Daar heeft de Nederlandse koninklijke familie nog nooit van gehoord. Historische wetenschappelijk aantoonbare feiten die bij voorkeur onder het tapijt verborgen dienen te blijven, worden via de propagandamachinerie van de Nederlandse overheid ronduit weggelogen, ontkent of gebagatelliseerd. Waarbij ik overigens wel voor de nuance wil vermelden dat dit in menige republiek net zo eraan toe gaat. De koninklijke familie woont in schitterende paleizen; reist met de eerste klas vliegtuigen en treinen, heeft weergaloos mooie tuinen en kunstvoorwerpen tot hun beschikking en worden in essentie alleen maar geconfronteerd met de mooie zaken van het leven. Het koningshuis is niet democratisch gekozen, maar Republikeinen die dit aan de orde willen stellen, worden behandeld alsof het de meest zware criminelen zijn. Denk maar aan de beide jongeren die met een kartonnen bordje hebben geprotesteerd bij de gouden koest in museum Het Loo in Apeldoorn of aan het meisje dat met een kartonnen bordje stond te protesteren bij de Jaarbeurs in Utrecht. De hardhandige wijze waarop dit jonge meisje en de beide jongeren vervolgens door de beveiligingsdiensten werden aangepakt deed mij terugdenken aan de praktijken van Nazi-Duitsland onder leiding van Dictator Adolf Hitler, waarin eveneens op keiharde wijze tegenstanders van het toenmalige regime de mond werden gesnoerd. Dus wil ik als burger met die zogenaamd ‘zielige’ koning en koningin ruilen? Ja hoor, à la minute. Zegt u maar wanneer ik voor dit luizenbaantje in aanmerking kan komen. Dan pak ik mijn koffers onmiddellijk op kosten van de Nederlandse belastingbetaler ‘prinsheerlijk’ op een paleis in Den Haag te gaan wonen en mij te laten omringen door hielen likkende bedienden, die elke gril of wens mijnerzijds – uiteraard volledig op kosten van de Nederlandse belastingbetaler – onmiddellijk in vervulling doen gaan.

  Beantwoorden
 • 20/09/2015 om 18:53
  Permalink

  Dat met al die gebouwen (paleizen, woningen enz.) zit zo: ze zijn eigendom van de staat en vrij beschikbaar gesteld aan de Oranjes, maar al het onderhoud is dus voor de staat. Toen Wilhelmina dit zo heeft geregeld, is nog een belangrijke clausule vastgelegd: mocht het ooit zover komen dat de Oranjes gedumpt worden, bijvoorbeeld als Nederland een republiek wordt, dan valt de volle eigendom van al die gebouwen nog wel toe aan ….. de Oranjes.

  Beantwoorden
 • 19/09/2015 om 14:50
  Permalink

  Tja, en ik leef in een land waar de massa dit klakkeloos accepteert…

  wie is er dan dom?

  Beantwoorden
 • 19/09/2015 om 11:29
  Permalink

  Ik wel, ik zou alleen niet de keuzes maken die hij maakt. Ook het accepteren van een rol en die uitvoeren zoals de traditie voorschrijft is een keuze. We denken dat hij van alles moet maar, hij moet helemaal niets. Als hij de troonrede had afgezegd omdat hij het hele gebeuren stom vond had niemand hem tegen kunnen houden. Natuurlijk breekt dan de shit uit maar, als je ballen hebt, dan heb je daar schijt aan. Dus, ruilen met Willem? Kom maar op!

  Beantwoorden
 • 18/09/2015 om 21:11
  Permalink

  Ben net zo oud als Willem, en weet je wat? Ik zou voor geen goud met hem willen ruilen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Zondagnacht loopt de kans af om nog je stem te geven. In tegenstelling tot de verkiezingen, waarin je niet je mening geeft maar slechts een keuze maakt voor de partij…