De Telegraaf spreekt over vertrouwen …

DEN HAAG –
Een groot deel van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder heeft vertrouwen in elkaar, in de politiek, in de politie en in het rechtsstelsel. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2012 en 2013 had 58 procent vertrouwen in de medemens, stelt het CBS. Ook hadden bijna zeven op de tien mensen in die jaren vertrouwen in rechters en politie. Het vertrouwen in andere instituties is minder groot en gedaald, bijvoorbeeld het vertrouwen in kerken, ambtenaren, de Tweede Kamer, de Europese Unie, banken en grote bedrijven.
Vooral opleidingsniveau en leeftijd zijn relevant voor de mate van vertrouwen, stelt het cijferbureau. Hoe hoger de opleiding en hoe jonger, hoe meer vertrouwen. Ook geldt dat mensen die meer deelnemen aan de samenleving, meer vertrouwen hebben.
Bron: Telegraaf

Wat zegt dit nu eigenlijk en wat moet het communiceren?
Wat het moet communiceren lijkt duidelijk; het gaat allemaal goed, we vertrouwen de politiek en de rechtsstaat. Kerken, de EU, de tweede kamer, banken en grote bedrijven hebben ingeboet. Wacht eens even, we hebben wel vertrouwen in de politiek maar vermindert vertrouwen in de tweede kamer? Maakt die kamer niet een heel belangrijk deel uit van die politiek?
We hebben ook vertrouwen in politie en justitie maar, op basis waarvan? Gerechtelijk falen heeft de afgelopen jaren al heel wat verse literatuur opgeleverd, de politie heeft in de afgelopen 5 jaar meer mensen dood geschoten dan in de 25 jaar ervoor en daar hebben we dan een ongeschonden vertrouwen in?
Als referentiepunt wordt in ieder geval de kerk opgegeven waar we natuurlijk een afnemend vertrouwen in hebben. Helaas is dit niet cijfermatig vastgesteld maar, er lijkt mij iets mis met de kerk als het gaat over pedagogiek en aanverwante zaken.
We hebben geen vertrouwen in ambtenaren maar wel in rechters en politie, alsof het hier geen ambtenaren betreft.
We hebben ook geen vertrouwen in banken, grote bedrijven en de Europese unie. Hetgeen tussen als dat vertrouwen een lichtpuntje lijkt tussen al het vertrouwen dat wij lijken te schenken aan een systeem dat onder zijn eigen gewicht bezwijkt.

De ondervraagde groep blijkt aan het eind van het artikel bepalend voor de resultaten. Mensen met hogere opleidingen en mensen die volledig zijn opgenomen in deze maatschappij voelen zich automatisch veiliger. Daaruit blijkt ook het probleem in deze samenleving, als je braaf meedoet, netjes naar je werk gaat en op tijd je belasting betaald heb je niets te vrezen. Ga je braaf naar school, herhaal je keurig wat je geleerd wordt ga je slagen voor je examen en als je ja en amen tegen je werkgever blijft zeggen is je kans op ontslag minimaal. Zo kun je in een redelijke veiligheid leven, die niet met vrijheid te verwarren valt.
Sinds 9/11 heeft er een ware erosie plaatsgevonden ten opzichte van onze rechten. De belastingen, geheime diensten en andere overheidsonderdelen kunnen met gemak beschikken over informatie die vroeger was beschermd in onze rechten op privacy. Het systeem maakt allerhande slachtoffers, mensen worden door de financiële ellende richting de voedselbank gedwongen en als burger kun je je recht alleen halen tegenover andere burgers maar niet tegenover de overheid of het grote bedrijfsleven.
We kunnen eigenlijk alleen onze medemens ons vertrouwen schenken want, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dus, vertrouw je medemens binnen de grenzen waarin je je comfortabel voelt en vertrouw je overheid of iedere andere club met macht zeker niet want, die hebben al zo vaak het vertrouwen geschonden. Deze overweging maakt het stukje in de Telegraaf een akelige vorm van overheidspropaganda maar, gelukkig hebben we de Telegraaf sinds de tweede wereld oorlog kunnen vertrouwen niet te vertrouwen te zijn.

(Ook Matthijs Bouwman van RTL 7 heeft de Telegraaf hierop een half jaar geleden op betrapt.)

3 gedachten over “De Telegraaf spreekt over vertrouwen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
De studiebeurs is in de jaren 80 vervangen voor het systeem van de informatiseringsbank, de studiefinanciering. Nu is de studiefinanciering vervangen door ‘het leenstelsel’. Het leenstelsel schopt ons minimaal een…