De Wereld Braakt Door

“De Publieke Omroep Voor Iedereen”, dat is de titel die de VARA aan de volgende clip heeft gegeven. Kijkend naar de clip kun je met gemak constateren dat men behoorlijk in paniek is geraakt van de trend waaraan de Trump campagne slechts de ‘kick off’ heeft gegeven. Iedereen die niet programmamaker, politicus of ‘journalist’ is, weet waarom de Trump trein dwars door het station is gereden. Trump heeft die trein gestookt met de anti-stem van het volk. De burgerij is de machthebbende elite zat en, die antipathie heeft de ketel van die stoomtrein op druk gebracht.
In Nederland maakt die elite zich nu grote zorgen en, dat is volkomen terecht. We zijn afgezakt naar een maatschappij die goede publieke diensten verloren heeft zien gaan aan de verplichte marktwerking van de EU. Tegen de protesten in werden beloften gemaakt die nog steeds moeten uitkomen en, de Mainstream Media zwijgt als het graf, de politiek neuzelt wat over niemendalletjes terwijl de soevereiniteit van dit land aan de EU verloren gaat en een elite weinig pijn voelt dankzij het mekaar verdrinken in publieke middelen. Wie zou zich geen zorgen maken, als dit de basis vormt voor het rijkelijk voorzien in eigen levensonderhoud terwijl een hiervoor betalend deel van de bevolking crepeert?

De geluiden die zich tegen die heersende elite laten horen, worden onder het label populisme gedegradeerd. Deze geluiden zijn nooit serieus gevonden omdat de media en de politiek hun eigen spel speelden en, voor een kritische kijk op de gang van zaken in dit land was daarin weinig plaats. Ze hebben het weleens geprobeerd met wat onderzoeksjournalistiek op minder relevante zaken om de burger tevreden te houden maar, de koers van dit land werd, in kritische zin, altijd als onderwerp gemeden. “Dat begrijpen ze toch niet”, is onderdeel van een falende gedachte die de publieke omroep nu bezighoudt. De publieke omroep weet zelf namelijk niet hoe ze deze plotseling zichtbare kentering in het land moeten opvangen.
Ze zoeken nu naar een format om de kleine mensjes wat tv-tijd te geven en hopen daarmee hun bolwerk te redden maar, nog steeds begrijpen ze niet dat de leugens van jaren hen heeft ingehaald. Je hoeft Henk en Ingrid niet voor de camera te zetten om je eigen falen weer goed te maken. De publieke omroep had ons moeten verwittigen van de vreemde spelletjes die in Den Haag en Brussel plaatsvinden. De omroepen hadden niet alleen wat aandacht moeten geven aan de sentimenten op straat maar, die gevoelens moeten terugkoppelen naar de regelgeving en vervolgens Den Haag. De media hadden kritische vragen mogen stellen over gebroken beloftes en met gestrekt been liegende politici te lijf moeten gaan maar, iedereen zweeg.

Nu willen de ratten het zinkende schip nog redden want, er is niets waarheen ze kunnen als ze het moeten verlaten. Matthijs van Nieuwkerk weet dat hij niet de vent is die daar nog iets aan kan doen, dus oppert hij dat Frans Bouwer dit wellicht kan. Frans is natuurlijk een vriendelijke kerel maar, wie acht hem doortastend genoeg om eens in een stevig stukje journalistiek de onderste steen boven te krijgen. Nee, de programmamakers willen verder op de oude voet en de ontevreden burger slechts een platform geven, om te laten zien dat ze die aansluiting niet verloren zijn.
De arrogantie van waaruit men denkt aan de tafel van de VARA is typerend voor de problematiek. Ze kunnen nog steeds niet begrijpen wat er is gebeurd en, wat gebeurd is, gebeurde zonder hun invloed op de opinie. In hun propagandistische taak hebben zij gefaald en, die wetenschap bezitten ze wel. Ze hebben de politiek gefaald omdat de burger zich niet meer met het grootste gemak door de tv laat manipuleren. In de journalistieke leegte die de Mainstream Media heeft achtergelaten, is het internet hen voorbij gegaan. Nu, selecteert men zelf zijn nieuws en wat hij belangrijk genoeg vindt wordt gedeeld via social media. Daar komt geen omroep meer aan te pas, tenzij de omroep zich weer belachelijk maakt want, dan delen we dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
De reacties op Mark Rutte zijn voorzien van allerhande emoties die wel begrijpelijk zijn maar tevens blijk van een enorm stuk onbegrip geven. Men neemt de minister president van alles…