Een toekomstvisie met basisinkomen

Steeds vaker komen we het woord basisinkomen tegen. Sommigen noemen het gratis geld en blijken te beschikken over weinig toekomstvisie. We leven in een tijd van overvloed die alleen maar zal toenemen. We produceren eigenlijk meer dan we nodig hebben en, we kunnen alleen blijven produceren door innovatie te remmen en uit te smeren. Mooie voorbeelden daarvan zijn de consumenten electronica industrie en de autoindustrie. Stukje bij beetje worden in deze producten ‘vernieuwingen’ aangebracht om de markt op gang te houden door consumenten te lokken met zogenaamde verbeteringen. De vernieuwingen maken oude producten overbodig en dat houdt onze economie in beweging. We worden zelfs gedwongen om in deze ontwikkelingen mee te gaan omdat onze oude apparaten niet meer aansluiting vinden bij vernieuwde technieken en dus in functionaliteit achteruit gaan.
Onze overheid doet daar ook aan mee. Met nieuwe regelgeving dwingt onze overheid ons en bedrijven ons gedrag aan te passen en daar zijn meestal kosten aan verbonden. Zo kennen we veiligheidseisen, milieu eisen, administratieve eisen en certificaten, je kunt het zo gek niet bedenken of de overheid kent er wel een regel voor. Al die regels brengen kosten met zich mee en daarmee houdt de overheid de kosten van productie en consumptie op ‘peil’ en eist een constante vernieuwing.

Niet dat iedere regel overbodig is maar, regelgeving wordt ook ingezet als een economisch instrument. Die regelgeving houdt een aardig deel van de bevolking aan het werk. Zowel de overheid als bedrijven hebben mensen in dienst die direct hun werk te danken hebben aan de regelgevingsdrang van die overheid.
We raken honderden miljarden kwijt aan iets dat niets produceert. We zijn met zijn allen druk met zaken die we goedkoper zouden kunnen laten, zonder dat wij of de natuur daar minder van worden. Sterker nog, door tegen de kosten van de regelgeving op te produceren raken mensen overspannen en de natuur vervuild en uitgeput. Met het uitdunnen van onze regelgeving zouden een hoop mensen geen werk meer hebben maar, wat ze nu kosten levert vaak niets anders op dan het naleven van regels die ons eigenlijk alleen tot last zijn.
In de toekomst gaan we niet ontkomen aan het feit dat we niet voor iedereen in deze maatschappij betaald werk hebben. Dat zal voor velen niet zo belangrijk zijn maar, ze moeten wel kunnen overleven. Daarom begint het geluid over een basisinkomen steeds harder door te klinken, het is de weg naar de toekomst en naar die van een niet tegen te houden evolutie in onze maatschappij.

Veel mensen kunnen nog niet omschakelen naar de gedachte van een anders dan nu georganiseerde maatschappij en noemen een basisinkomen ‘gratis geld’. Als we het met elkaar eens zijn dat iedereen het recht heeft om te leven, dan dienen we voor hen te zorgen die dat in deze maatschappij niet kunnen. Daar hebben we nu uitkeringen voor maar, daar kleven hele dure nadelen aan. We hebben ’sociale diensten’ die regels handhaven en opleggen aan uitkeringsgerechtigden. We hebben het UWV dat bakken met geld kost en zichzelf aan het werk houdt ten koste van de uitkeringsgerechtigde. We hebben allerhande mensen opgeleid om als STASI-medewerkers de mensen te bespioneren die het al niet makkelijk hebben. Allemaal hartstikke duur, enorm vervelend en het dient geen enkel doel.
Als iedereen van boven een bepaalde leeftijdsgrens een basisinkomen zou ontvangen, ongeacht of ze werken of niet, dan zouden de gebouwen waar dit soort diensten nu huisvesten leeg komen te staan. De mensen die in die gebouwen gewerkt hebben, zouden in ieder geval een basisinkomen ontvangen en daarmee kunnen leven maar, ze zouden ook elders werk kunnen vinden.

Het zelfde geld voor de belastingdienst. Een nutteloze dienst die het bedrijfsleven en de burger veel tijd en geld kost. Deze dienst zou bijna compleet overbodig worden als de burger geen inkomstenbelasting meer hoefde te betalen tenzij een bepaald bedrag wordt overschreden. We zouden alleen bedrijven hoeven te belasten want, zij betalen nu in verkapte vorm ook alle belastinginkomsten van de staat. Ook loonbelasting wordt door bedrijven eerst uitgekeerd om het daarna direct aan de staat over te maken. Dit brengt een onnodige administratie met zich mee die, alleen maar werk verschaft zonder dat er iets geproduceerd wordt.
Productie zal goedkoper worden en dus zal het basisinkomen steeds meer waard worden. Mensen zullen nog steeds gaan werken want, het hebben van werk betekent meer dan alleen geld verdienen. Werken is een sociaal gebeuren en met een basisinkomen ontstaat er ook een nieuwe waardering voor arbeiders. Een productiemedewerker wil nog best aan de slag maar, die zal dat niet meer doen zoals het nu gaat. Nu kan het voorkomen dat iemand achter een lopende staat en 40 uur per week hetzelfde doet. Misschien willen die mensen minder werken en in ieder geval tegen een betere beloning. Daar is niets mis mee.

De tijden waarin de mate van titels die behaald zijn aan de universiteit een indicatie vormen voor het salaris dat iemand gaat ontvangen gaan verdwijnen. Iemand die gestudeerd heeft, kan als hij werkt binnen zijn vakgebied misschien met minder ook genoegen nemen omdat hij zijn werk gewoon leuk vindt. Er zal een nieuwe balans ontstaan. De vuilnisman wordt klant bij Mercedes en de bank directeur verdient wat minder maar, heeft de hele dag ook niet echt veel te doen.
Er zullen mensen zijn die genoegen nemen met alleen een basisinkomen en zich misschien storten op allerhande sociale zaken binnen buurtgemeenschappen of misschien gaan ze studeren. Alles zal goedkoper worden en daarmee kunnen we straks makkelijker kunnen concurreren met het buitenland. Nu gooien we bakken met geld weg, we stoppen enorme hoeveelheden energie in zaken die alleen maar geld kosten. Een basisinkomen maakt daaraan voor een groot deel een einde. We zullen zelf meer op zoek gaan naar sociale interactie en anderen gaan helpen omdat we dat kunnen en ook graag onderdeel blijven van het sociale geheel.

Wat een basisinkomen zeker mogelijk maakt is als we ons eigen geld gaan creëren en geen rente meer heffen over dit gecreëerde geld. Momenteel verdwijnt er een hoop geld uit onze economie via rentedragende schulden. Dit geld verdwijnt in de zakken van privebelangen. Dit geld verdwijnt uit onze economie en dan moet er weer meer rentedragend kapitaal door commerciële banken gecreëerd worden omdat de maatschappelijke geldhoeveelheid weer terug te brengen naar een niveau waarin geen deflatie optreed.
We krijgen continu een sigaar uit eigen doos verkocht en we hebben geen idee wat ons dit kost. Het is een piramide spel dat ten koste van de hele wereld gespeeld wordt door een handjevol mensen. In een wereld met toekomst hoort dit systeem niet thuis en is een basisinkomen onontbeerlijk. Willen we een basisinkomen, een vrije maatschappij en als soort evolueren naar een vredelievend ras dat in harmonie met zijn omgeving leeft, dan moeten we eerst het huidige financiële systeem dumpen. Om dat te kunnen zullen we ons eerst een beetje moeten verdiepen in de werkelijke structuur van onze maatschappij en niet de illusie die ons voorgespiegeld is. We zullen moeten erkennen dat onze politiek niet van ons is maar, van het grote geld. Dat grote geld hebben wij groot gemaakt door niet op de hoogte te zijn van hoe ons een rad voor de ogen is gedraaid.

6 gedachten over “Een toekomstvisie met basisinkomen

 • 14/04/2015 om 21:07
  Permalink

  Hardstikke mooi en zo deze linkse droom, ooit gedacht aan inflatie? Eenieder die geloofd dat bedrijven niet zullen inspelen als ieder mens een basisinkomen krijgt is stomweg achterlijk.

  Beantwoorden
  • 14/04/2015 om 21:19
   Permalink

   Jij noemt mensen ‘hardstikke achterlijk’ terwijl je er meteen blijk van geeft in het links/rechts paradigma te geloven. Wat voor een actie zouden bedrijven denk je gaan ondernemen als men en basis inkomen gaat ontvangen? Hoe denk je dat inflatie tot stand komt? Ik zou je willen uitnodigen eens even op deze site wat terug te lezen. We zijn niet links of rechts, we houden ons bezig met de ons voorgespiegelde realiteit en onderzoeken andere mogelijkheden om te komen tot een succesvolle samenleving.
   Daar mag je op afgeven wat je wilt maar, probeer eens je commentaar te onderbouwen met argumenten ipv iets gewoon te roepen. Misschien kun je wel je hersens gebruiken, verras me.

   Beantwoorden
   • 15/04/2015 om 13:51
    Permalink

    Inflatie komt grotendeels tot stand, doordat de geldverslindende ambtenarij(banken, zorg, onderwijs en alle instanties, die de burger in feite geld kosten) en er zich in het geheel niet voor schamen er bovendien een bonus aan toe te voegen!
    Dus kappen met die handel!

    Beantwoorden
 • 14/04/2015 om 21:04
  Permalink

  Vanmorgen las ik iets over het basisinkomen van de sociale dienst voor hun cliënten, toen ik vanmiddag terug zocht kon ik het niet meer vinden, volgens mij was het een slip op de pen van NU.nl

  Vanaf 1980 heb ik naast mijn werkgevers baantje een 20 uren eigen bedrijf gevoerd. Jet kostte toen haast niks 50 gulden KvK en je kon starten.
  Helaas loonbelasting en bedrijf moest toen nog gescheiden worden opgegeven, maar een aantal BTW zaken had je voordeel en je kon naar de Makro. Als je geen inkomsten had uit het bedrijf had je het salaris, dus nooit een man over boord. Helaas werden de eisen steeds strenger vergunningen moesten duur worden aangevraagd, de belasting ging eisen stellen aan een stabiele inkomsten stroom, zodat ik het vanwege de kosten die e.e.a met zich meebrachten in 1998 heb moeten afblazen. Ja, KvK was toen al 500 gulden en allerhande vergunningen kwam bij elkaar snel op 1800 gulden.
  Vandaag 2015 durf ik er niet eens aan te denken wat het allemaal kost om te starten hier in Nederland, terwijl je ook nog eens 70% van elke euro aan de staat kwijt bent!

  Nee, ik doe het wel langs de lijn in voetbal termen.

  Beantwoorden
 • 14/04/2015 om 14:35
  Permalink

  mooi idee, dan wordt de politiek tenminste overbodig en kan deze hiervoor plaats maken?

  Beantwoorden
 • 13/04/2015 om 21:35
  Permalink

  IK BEN AL 10 jaar vor het basisinkomen er word zoveel geld verkwist en oh ik kan het weten,
  Geef mij het basisinkomen en er zal veel veranderen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
De zorg in Nederland moest geprivatiseerd worden want, de marktwerking zou de consument ten goede komen. De zorg zou goedkoper worden omdat ziekenhuizen als bedrijven zouden worden gerund. De concurrentie…