Het resultaat van 1% groei en 25% inflatie

Er staat een nieuwe crisis voor de deur, al worden we nog even zoet gehouden met de economische groei van minder dan 1% tegen 25% inflatie. Bij de meeste gezinnen is het spaarvarken geslacht en voor honderduizenden gezinnen is de gezinsportomonnaie op een gruwelijke wijze vermoord door het woekereffect van rente. We zien het allemaal gebeuren en hopen dat het onze deur voorbij gaat maar, uiteindelijk staat ook bij ons voor de deur die deurwaarder die onze bezittingen komt halen. Dus, wat gaan we doen? We steken onze kop in het zand en gaan nog maar een keertje stemmen.

Honderdduizenden mensen worden door schuldeisers gedwongen om onder het bestaansminimum te leven. De belastingdienst en deurwaarders verrekenen namelijk schulden met huur-, zorgtoeslagen en loon. Hierdoor wordt men veelal gedwongen nog meer schulden te maken en dat vergroot de problematiek zonder dat hier een wettelijke basis voor is.
Onder de wetgeving van de beslagvrije voet hebben we onderling een afspraak gemaakt waarin een minimum bedrag is vastgesteld dat men nodig heeft om van te kunnen leven. Nu blijkt deze wetgeving ruimte over te laten voor deurwaarders omdat zij geen overzicht hebben in alle schulden van de schuldenaar. Zo kan het voorkomen dat meerdere schuldeisers tegelijk via verschillende deurwaarders iemand leegplunderen zodat hij geeneens meer aan zijn vaste lasten kan voldoen.
Deze week gaat Jetta Kleinsma, onze minister van sociale zaken, een voorstel aan de kamer doen dat moet leiden tot een versimpeling van de wetgeving. Het blijkt nu te complex om de beslagvrije voet te berekenen en nu hoopt men op een vereenvoudiging van deze wetgeving, zodat men niet meer onder het bestaansminimum komt.

De kamer zal hierover gaan praten en daarmee praat de kamer wederom over de randverschijnselen maar niet over de oorzaak van de problematiek. Als oorzaak wordt de kredietcrisis naar voren geschoven als een vaststaand feit en daar zijn straks meer dan één miljoen gezinnen door in de problemen gekomen. Er gaat gesleuteld worden aan de randvoorwaarden om deze mensen niet letterlijk op straat te moeten zetten maar geen één van onze politieke partijen kijkt naar de daadwerkelijke oorzaak van deze problematiek die dieper ligt dan de kredietcrisis.
De belangrijkste verschijnselen die de directe oorzaak zijn van de tekorten in de gezinsportemonnaie, zijn de afname van inkomen en de toename van kosten. Twee zaken waar we onze schouders over kunnen ophalen en dit met gemak kunnen wijten aan de kredietcrisis maar, daarmee lossen we deze situatie niet op en dit gaat alleen maar erger worden. We kunnen sleutelen aan de randvoorwaarden maar, dit is slechts een tijdelijke pleister op de etterende wonden van onze gehavende economie.

Dat ons inkomen is teruggelopen heeft een duidelijke oorzaak. We gaan steeds meer belasting betalen en om ons heen wordt alles duurder. Er zijn niet of nauwelijks zaken die goedkoper zijn geworden want, onze Euro is de afgelopen tijd met 25% in waarde gedaald. Concreet genomen ben je er gewoon in inkomsten 25% op achteruit gegaan. Voor veel gezinnen valt daar niet meer tegenop te bezuinigen en dus komen ze in de financiële problemen.
Maar, aan de kostenkant is ook iets aan de hand. De privatisering heeft alle openbare nuts bedrijven in een schuldenpositie doen verdwijnen terwijl ze voor de verkoop schuldenvrij waren. Energie zou ook goedkoper worden door de marktwerking en de markt is totaal versnipperd geraakt onder verschillende aanbieders. Die bedrijven hebben zich allemaal met geleend geld en dat van aandeelhouders in de Nederlandse markt ingekocht en dus moeten rente- en rendementsuitkeringen gedaan worden. Daar komt de heffing van BTW, een aparte rekening van de netwerkbeheerder en allerhande milieubelastingen bij. De overheid vangt nu meer over de verkoop van energie dan dat ze deed voor de privatisering want, die krijgt 21% over de het door ons afgerekende bedrag via de BTW binnen terwijl voor de privatisering energie 25% kostte van wat het nu kost. Bij de zorg zien we eenzelfde constructie met soortgelijke resultaten.

De overheid zelf heeft haar begrotingstekorten ook minder hoog laten lijken dan ze zijn door leningen af te sluiten in de vorm van hypotheken op rijksgebouwen. De kosten die de gemeente hierdoor moet maken zijn door de rente enorm gestegen en de gemeente lost dit op door steeds meer te lenen en dit door te berekenen aan de burger door de heffing van steeds hogere gemeentebelastingen.
Het resultaat van dit alles is dat alles duurder wordt, zo ook de productie van goederen en diensten. Daarom zien we de mensen in de zorg worden afgeknepen en de klant van de zorg steeds minder ontvangen voor hetzelfde bedrag.
De kamer gaat het nu over de belastingvrije voet hebben om burgers in leven te houden en als we de politiek blijven vertrouwen zal dit niet ophouden tot de hele middenklasse is uitgemolken. Tot er niets meer van de burger is maar alles van de bank en de politiek gaat dit zeker niet voorkomen.
Als we op een gelijke voet blijven doorgaan ons op deze manier te laten belazeren, dan staat ons nog een zware tijd te wachten, zeker voor hen die al op een minimum zitten. Dit is een probleem van burgers en het midden en kleinbedrijf en daarvandaan zal de oplossing moeten komen want, de politiek gaat je niet redden.

4 gedachten over “Het resultaat van 1% groei en 25% inflatie

 • 14/03/2015 om 20:07
  Permalink

  Het staats propaganda praatje is precies omgekeerd!
  Een lage euro is goed voor de export. zelfs de brandstof prijzen staan in het positieve lijstje.
  Maar als we kijken hoe het nu echt zit met die euro/dollar? Toen de goud standaard er was kreeg je een gegarandeerde hoeveelheid dollars voor een gram, andere valuta kon je inwisselen tegen dollars die weer goud waard werden. De goudstandaard verdween de petrodollar was en is nu het basisgeld. Dus het aantal dollars wat je voor je geld krijgt bepaalt hoe rijk of arm je bent.

  Toen Duisenberg de ECB leidde kreeg hij in 2003/2006 die euro maar niet omhoog t.o van de dollar. Van de man deugde dus niets en moest snel vervangen worden door Trichet.
  Het Lukte Duisenberg uiteindelijk wel met een hoogtepunt euro /dollar in 2007 1,45 richting 1,60 bejubeling echt mooi. (de dag dat de dollar viel, van W. Middelkoop, vierde hoogtij)

  Iedereen was rijk in Europa tot de banken het begaven.

  Nu moet je van de overheid blij zijn met een euro/dollar koers van 1,08 met voorspelling naar 0,85 DB. En Draghi wordt bejubeld. Het juiste schakelmoment voor zijn geldcreatie?

  Helaas blijft de dollar nog steeds de waarde van geld in de wereld bepalen, dus volgens mij ben ik bij die laatste voorspelling gewoon 40% armer, geen salaris verhoging, en import 40% duurder

  Venezuela gaat niet voor niets 1,5 biljard aan goud belenen om aan dollars te komen. Hun eigen munt is ook al naar de kl*te. Alleen met dollars kun je kopen. Zo zijn straks ook euro’s geen flikker meer waard.

  Beantwoorden
 • 12/03/2015 om 17:57
  Permalink

  Ons wordt voorgehouden dat de rente nu laag is omdat de EU-landen anders de rente op hun staatsleningen niet meer kunnen betalen. Het zei zo.

  Maar er is nog een heel andere -onbelichte- kant aan deze zaak. Want alle mensen die nu spaargeld op de bank hebben staan die krijgen een rente die lager is dan de procentuele prijsstijgingen voor de eerste levensbehoeften.

  En dit laatste betekent dat ook alle spaarders al sluipenderwijs onteigend worden.

  Die lage rente heeft de banken al enorme bedragen opgeleverd. Maar -en de lezer raadt het al- niet genoeg. Want, om het maar eens plat uit te drukken: onze economie is onherstelbaar kapot-gegraaid. Het enige waar onze gluiperige politici nu nog mee bezig zijn is tijd kopen door met enorme bedragen aan bijeengeharkt gemeenschapsgeld het terminale economische systeem nog zo lang als mogelijk is overeind te houden.

  Zo zien we ook dat de Duitse economie krimpt terwijl de DAX (Deutsche Aktien Index) vrolijk omhoog kringelt. Hoe is dát nu mogelijk!
  Maar een heel oude wet uit de economie zegt ons: het verlies van de één is altijd de winst van de ander.

  Het is allemaal de grote geldstroom van ijverig naar rijk.

  Met dank aan de nederlandse kiezers!

  Beantwoorden
 • 12/03/2015 om 10:42
  Permalink

  yep…
  de invoering van de euro kostte ons in de vautawissel 55% en we mochten later met factor 2,23 de prijs betalen.
  De trui van 25 gulden werd niet 55% goedkoper zoals was toegezegd door Zal maar werd 25 euro en al die grappen hadden een enorme impact op de portemonnee.
  Dat was nog niet alles: het gouden kalf Brussel vroeg meer offerandes..gelden nog eens geld..Miljarden..
  En dat werd ook geplukt..Resultaat: burger en MKB kwam nog meer in de knel ( nu was het MKB toch wel in de knel gekomen door VVD zwamneus Hermans, maar dat terzijde)

  Dan ons eurofiel neoliberale kabinet..
  Daar is iedereen van op de hoogte neem ik aan.
  De financieel maakbare samenleving via armoede en uitkeringen..desastreus..alle collectieve betaalbarevoorzieningen zoveel mogeijk aantasten met het privatiseringsvirus..opsplitsen in deeltjes en voor alle deeltjes afzonderzlijk dokken en wonderbaarlijke rekeningvermenigvuldiging en geldmakerij.

  Kostte gewon 3x zoveel.
  Maatschappelijke tweedeling krijgt enorme boost.

  De (veelal onnodige/vernielende) veranderingen zelf en de bureaucratie kostten een vermogen aan miljarden

  (Kun je nagaan: een bonnetje zoeken kost 50 duizend euro……)

  Euro en EU zijn voor ond een veel te dure hobby en samen met een eurofiel neoliberale regering desastreus.

  De staatsschuld mag nu nog meer oplopen..en zal leiden tot een Brusselse coup met cenrtale beklastinginning en budgetten voor de lidstaten..
  De EU lidstaten verworden tot een desolaat landschap..en kan zelfs de eigen politiek opheffen..de meeste aandacht krijgen straks de waterschappen
  Bij die situatie verdwijnt de staatsschuld en wordt het EU schuld

  En die euro? die wordt gelijk aan de USA dollar..gemakkelijk bij de TTIP.. en onze samenleving gaat op de Amerikaanse lijken…1% heeft meer dan de andere 99%..en dat maakt de dienst uit..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
“Wil je wat veranderen, dan stop je met stemmen.” Dat is een stelling die wij sinds de oprichting van Loyalist propageren. Dit wordt vaak uitgelegd als het niet ondernemen van…