Links, rechts en de centen

Ik ken iemand en die noemt zichzelf LINKS. Hij is LINKS en dat is hij met enige borstklopperij. Het schijnt heel goed te zijn als je LINKS bent want, dan volg je een beetje in de voetsporen van Jezus, ondanks dat de linksmens het atheïsme als religie kent. Die lijn mag ik natuurlijk niet trekken maar, de linkse ideologie houdt zich bezig met het armoedevraagstuk en trekt vooral ten strijde tegen rechts. Rechts is namelijk slecht heb ik begrepen. Zij die rechts zijn vullen hun zakken ten koste van anderen en zijn niet bereid te delen wat ze eigenlijk gestolen hebben. Zij zijn een soort anti-christ in een wereld die niet in God gelooft maar wel in de politiek.

Geen van beide partijen vragen zich af waardoor hun wereld in rechts en links is verdeeld geraakt. De feiten liggen er, er zijn arme sloebers en rijke rakkers. Er zijn de lieden met ’niks’, die collectief bij de lieden met ‘alles’ willen halen zodat iedereen iets heeft en niemand zonder zit. De lieden met ‘alles’ vechten daartegen en niemand lijkt te winnen. We betalen collectief steeds meer als we individueel boodschappen doen. Hij die centen heeft ziet ze steeds minder worden door de inflatie en vermogensbelastingen en hij die niets heeft wordt constant verzekerd dat ook het hebben van niets steeds duurder wordt. Zowel rechts als links lijkt niet beter te worden van het kiezen van een kant maar, dat hindert niemand verder te kijken dan naar die andere kant.

 

Schaarste

Deze kortzichtige tegenstelling is ingegeven door een bestuurssysteem dat beperkte keuzes geeft. Je kunt links of rechts stemmen en dat in eigen variëteiten, die we grofweg “extreem” of “gematigd” noemen. Dit bestuurssysteem is echter neergezet door een ander systeem en, juist dat systeem is verantwoordelijk voor het ontstaan van die tegenstelling. Het is een systeem dat schaarste creëert en, schaarste maakt dat iedereen zich een slag in de rondte werkt om maar zoveel mogelijk middelen voorhanden te hebben de gevolgen van schaarste voor te blijven. Schaarste kennen we dan ook als economische term en, we hebben moeten leren dat zonder schaarste geen economie zich staande houdt.

Schaarste moet, schaarste is goed want, zonder schaarste kennen we geen welvaart. Dat is zo ongeveer het kortste uittreksel dat ik uit het hele oeuvre van John Maynard Keynes kan wringen en, Keyens was tenminste nog eerlijk over de creatie van geld. Keyens heeft me zonder blikken of blozen verteld via de schoolboeken van professor Arnold Heertje dat de banken geld uit schuld konden maken. Dus Keyens vond schaarste nodig zodat de banken geld bleven maken om weer terug in de maatschappij te pompen. Dat er over dat uit het niets gemaakte geld nog rente moest worden betaald zorgt ervoor dat er altijd minder geld is dan verschuldigd. Geld is dus schaars vanaf het moment dat het gecreëerd wordt en, geld bepaalt hoeveel er geproduceerd kan worden.

 

Armoede buiten de deur houden

Zij die over geld kunnen beschikken, kunnen dit gebruiken om winst te maken door het te investeren. Zij die niets hebben mogen hard werken en sparen als een dolle en misschien groeien ze dan ooit boven hun armoedige status uit. Geld lijkt vaak de grote motivator om te gaan werken maar, de meesten onder ons werken hoofdzakelijk om armoede buiten de deur te houden. Dat geldt zowel voor de lieden met dik betaalde banen als voor de lieden die aan het eind van de maand zich opnieuw afvragen waarvan zij de huur moeten betalen.

Iedereen vecht dus tegen de schaarste in kleine zin. Iedereen wil dat monster van schaarste buiten de deur houden en als dat lukt ben je rechts. Ben je links, dan ben je vandaag de dag met weinig tevreden. Niemand die geïnteresseerd is in het schaarsteprobleem, totdat het dreigt op zijn tuinpaadje te verschijnen.
Als die schaarste dan binnen eigen gelederen geconstateerd wordt, schreeuwt men moord en brand en dan moet het bij de lieden die rechts zijn gehaald worden. Niemand die wil kijken naar de oorzaak van het probleem. Niemand die de schaarste wil bestrijden. Nee, rechts probeert links uit zijn tuinpad te houden en links wil graaien bij rechts terwijl de schaarste groeit met de rente.

 

Fragmentatie

Het geloof in links en rechts staat aan de basis van de fragmentatie van de maatschappij. Voor links is het een veredelde arbeidersstrijd en rechts wil niet betalen voor het feit dat zij ‘slimmer’ zijn. In de jaren 70 was dit het eerste wat je leerde over politiek, zonder dat daarbij werd vermeld dat het slechts een illusie was om een collectief probleem in de rook te zetten. Vind jij jezelf ‘links’ of ‘rechts’, dan vecht je een strijd die voor je gekozen is, zodat je die nooit gaat winnen.

In deze strijd zullen steeds meer mensen ‘extreem’ worden omdat de schaarste alleen maar toe gaat nemen. Ze zullen zich afhankelijk van de overheid opstellen en smeken om wat centen uit de belastingpot. Ze zullen altijd te kort komen en meer eisen. Ze zullen dat ‘hard’ maken met hun stemgedrag en wederom kiezen voor dat wat ze in hun gevangenis houdt. Of ze wijzen op andere groepen waardoor ze “extreem rechts” zullen worden genoemd. Ondertussen gaat het nog steeds over schaarste en hoe mensen zich manifesteren in een omgeving die door schaarste wordt vormgegeven.

 

 

FVD

Afgelopen dinsdag heeft de PVV de knuppel in het hoenderhok gegooid met een motie voor een NEXIT. De FVD heeft tegen gestemd terwijl de partij als een anti EU partij te boek staat. Er is altijd aangegeven dat de FVD zo snel mogelijk de EU wil verlaten. Deze partij is op dit moment de grootste partij van Nederland en dan slaat het belangrijkste punt van op het partijprogramma voorzichtig om. De FVD heeft aangegeven nog wel een NEXIT te ambiëren maar dat na een referendum. We weten allemaal dat D66 het referendum om zeep heeft geholpen dus de FVD kiest voor het extra lange traject. Na het succes van de provinciale verkiezingen schuift de FVD een belangrijke pas naar links op. Straks is de FVD net zo links als de VVD en kan Wilders blijven roepen vanaf de zijlijn. Dat om je de illusie van keus te geven.

5 gedachten over “Links, rechts en de centen

  • 08/04/2019 om 22:51
   Permalink

   Daar ben je dan ook aan overgelaten, een geloof. Dat geloof wordt niet ondersteund door de geschiedenis, als je naar de historie van politieke partijen kijkt. De toekomst van Nederland ligt niet in Nederlandse handen. De FVD zal als de partij tot besturen komt zich richten tot de richting van de rest van de wereld. Laten we hopen dat Trump in de VS wint. Op dit moment gokt de FVD op twee paarden.

   Beantwoorden
 • 07/04/2019 om 22:24
  Permalink

  Ik heb op de FVD gestemd, ja ik ben zelfs lid geworden van de club. Door van Nexit naar een misschien toekomstig referendum te switchen, heeft het FVD zich gebogen voor links. Ik hoor zelfs dat de VVD misschien wel met het FVD wil samenwerken. Ik ben zeer teleurgesteld in de club en overweeg voor het lidmaatschap te bedanken. Jammer.

  Beantwoorden
  • 08/04/2019 om 10:31
   Permalink

   Op Loyalist is een stukje van diezelfde hoop uitgesproken. De bank is sterker dan de FVD, dat zat er in. Jammer is het wel, het is ook een bevestiging. We mogen ons gaan realiseren hoe het politieke systeem werkt. De politiek bepaalt niet, er zweeft een grotere macht boven die politiek. Gaan we dat erkennen, dan kunnen we met gemak de oplossing bedenken.

   Beantwoorden
  • 27/05/2019 om 13:46
   Permalink

   wel een beetje naief je zal eerst moeten regeren om iets te veranderen, je zal dus moeten samenwerken en dan geleidelijk je plannen doorvoeren dat kost tijd ( zie Trump hij zal daar ook jaren mee bezig zijn om alles er door te drukken). Of FVD zal heel groot moeten worden en zelfstandig regeren zonder andere partijen, dat zie ik nog niet gebeuren.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Tja, Frans Timmermans. Wat kun je over die man nog zeggen zonder dat het hem belachelijk maakt? Der Franz gaat met de EU ten onder en die untergang kun je…