Talloze foto’s hebben ons niet bereikt

Talloze foto’s en videobeelden zijn ons onder ogen gekomen maar hebben ons niet bereikt. We hebben het afgedaan als zijnde de wreedheden van de wereld, de mens is slecht en dat zal nooit veranderen. We kijken de andere kant op om positief te blijven, we bemoeien ons niet met politieke vraagstukken tenzij we aangejaagd door emotie plotseling een vlakke mening deponeren. We begrijpen Islamofobie, de discriminatie van homo’s en we raken geëmotioneerd over het onderwerp zwarte Piet. De rest kon ons niet schelen tot nu. Want nu, staat de rest op de stoep.
De massa immigratie vanuit Syrië jaagt menig Europese burger de stuipen op het lijf. Jarenlang zijn we bang gemaakt voor Islamieten die op Europese bodem hun martelaarschap komen claimen en nu komen ze met honderdduizenden binnen. Het land raakt verdeeld over het lot dat deze vluchtelingen boven het hoofd hangt omdat men met barmhartigheid of met wantrouwen naar deze groep mensen kijkt. We zijn verdeeld door gevoelens van angst, mededogen en het feit dat Nederlanders oneerlijk worden behandeld door onze autoriteiten terwijl straks asielzoekers alle aandacht krijgen.
Waar we mee te maken hebben zijn problemen die eerst door onze overheden gecreëerd zijn. De privatisering heeft de zorg de nek omgedraaid. De privatisering heeft de sociale woningbouw gesloopt en de huurmarkt een stuk lucratiever gemaakt voor corporaties. Mensen die hun leven lang hebben gewerkt voor een beetje pensioen en wat AOW worden met het grootste gemak gekort omdat er zich ‘plotseling’ een crisis heeft voor gedaan. Onze overheid laat zich met liefde chanteren door een criminele financiële sector en daar worden de hele grote vissen nog steeds dikker van. Een prachtig voorbeeld daarvan is de steun aan de Grieken. Geen Griek die beter wordt van de financiële steun omdat de EU achter het welzijn van de banken prevaleert boven dat van de Griekse burger.

Ondertussen zijn er mensen heel erg bang gemaakt voor de Islam. Velen van ons geloven dat de Islam ons uiteindelijk allemaal wil domineren en die verzetten zich daartegen. Zij verzetten zich tegen een idee dat is ontstaan uit de geschriften van het Islamitische geloof ondersteund door Islamitisch extremisme. Iedere vorm van extremisme is eng en als je gaat denken dat dit de norm is voor grote groepen mensen, dan is die angst te begrijpen. Of die angst terecht is, zou je op straat moeten kunnen verifiëren maar, voor de meesten is het idee meer dan genoeg bewijs om zich te verzetten op de meest wanstaltige manieren.
Dit vraagt om een anti reactie van de mensen die zich kunnen inleven in die vluchtelingen als zij daarin genoeg geholpen zijn. Zijn we aanvankelijk begonnen met de lijken van Libische vluchtelingen die aanspoelden op plekken waar we graag vakantie houden. Iets dat bijna als een storend fenomeen werd ontvangen. Het was allemaal wel erg maar, de wereld zit vol met ‘nare dingen’. Het enige verschil leek alleen dat de ‘nare dingen’ wat dichterbij kwamen dan we hadden verwacht maar, het heeft verder niet tot een echte schok geleid.

Italië zat al omhoog met al die Libische vluchtelingen maar, naar goed verenigd Europees gebruik moest Italië deze problemen zelf oplossen, bondgenoodschap kent zijn grenzen. Er was nog niets aan die vluchtelingen te verdienen dus de crisis moest nog groeien. Het verdienmodel van die vluchtelingen laat zich niet alleen in geld uitdrukken maar, vooral in de potentiële angst en verontwaardiging die nu plaatsvindt.
Een steeds bredere groep Europese burgers is het zat. Ze hebben schoon genoeg van hun liegende autoriteiten. Daarmee lijken wij het steeds meer eens te zijn als Europese burgers en dat levert een gevaar op. We zouden met zijn allen kunnen bedenken dat we onze landen beter kunnen organiseren zonder die autoriteiten. Als wij die autoriteiten geen macht meer geven, dan hebben ze die op dat moment ook echt verloren. De verdeling van de samenleving houdt de macht op zijn plek en daarom sterven er mensen in de Middellandse zee.
Het zou namelijk minder kosten als we die mensen zouden opvangen op lokatie. We hadden ze met gemak van een onderkomen, een natje en een droogje kunnen voorzien tot ze zouden besluiten dat het thuis weer veilig was. Dat had onder de VN vlag zo georganiseerd kunnen worden maar, dan was de crisis niet tot zijn volledige potentieel gebruikt.

De oorlog in Syrië wordt namelijk veroorzaakt met geld en materieel uit het westen. ISIS ontvangt van alles vanuit Saoudi Arabië, ISraël en de VS. Saoudi Arabië is een land dat we politiek en financieel als onderdeel van het westen kunnen zien. De Chaos die in de landen rond Israel wordt gecreëerd biedt allerhande politieke en financiële kansen. Het rommelt altijd in het middenoosten omdat wij het middenoosten niet met rust laten. Een prachtig voorbeeld daarvan is het omverwerpen van de regering in Iran in 1956. Iran kreeg de Sjah en dat was een door de VS geplaatste vazal want, BP moest daar gratis olie tappen. De Sjah hield er een buitengewoon dictatoriaal bewind op na en dat heeft uiteindelijk geleid tot zijn val. Toen kwam daar een Ayatollah Khomeini aan de macht en werd de streng Islamitische zweep over de bevolking gelegd.
We maken het allemaal niet beter en, ook dat dient een doel. De grootste destabilisatie van de regio volgde na de val van Saddam Hoessein. Het machtsvacuum dat hij achterliet is nu gevuld met terreurgroepjes die zich met steun van onze bondgenoten hebben verzameld in een leger dat zich IS noemt. Islamic State noemen ze zich en een hoop Islamieten zijn voor deze jongens op de vlucht.

Zo is Libië veranderd in een puinhoop en ook Syrië is aan stukken geschoten. In Libië hebben de Amerikanen nog geholpen maar, daar hebben de Russen in het geval van Syrië een stokje voor gestoken. De Russen hebben de Amerikanen verboden hun leger Syrië in te sturen. De VS heeft geluisterd en tegelijkertijd hun investeringen in het IS leger geïntensiveerd.
Het IS leger strijdt niet vanuit de gedachte van de Islamitische religie. Hadden ze dat gedaan, dan hadden ze de Moslims met rust gelaten en Jeruzalem veroverd. Moslims vluchten echter massaal voor het IS leger en met goede reden. De tirannie van dit leger is ongekend en niet te vergelijken met de dictaturen die ze hebben aangevallen. IS heeft voor de mensen in Syrië en Libië een hel op aarde weten te brengen en daarom is deze grote uittocht ontstaan.
We hebben ons afgrijzen uitgesproken over de vele geregisseerde onthoofdingsfilmpjes maar verder geloofden we allemaal graag de Massa Media. ISIS was een bende op hol geslagen Islamieten die een grote Islamitische staat wilden stichten. Dat was in het Midden Oosten, hetgeen voor velen van ons gelijk is aan het Verre Oosten, met de nadruk op ver.

Nu is het hier, het resultaat van die door onze bondgenoten gesponsorde oorlog. Nu zijn we plotseling begaan met de vluchtelingen omdat ook het pro-vluchtelingen kamp gevoed moest worden. De filmpjes van mensen in bootjes raakten ons nog niet hard genoeg maar, de foto van een dood kindje op een strand heeft dat veranderd. Plotseling konden we ons identificeren met de ellende die die mensen hebben moeten doorstaan. Plotseling begrijpen we de ernst van de situatie want, welke ouder neemt het risico zijn kindje zo op een strand te zien eindigen als het gevaar aan de andere kant van het water niet vele malen groter lijkt.
We laten onze emotie spreken, we voelen voor die vluchtende mensen die ooit gewoon een prettig bestaan hadden in hun eigen land. We willen helpen want je kunt een medemens in nood niet laten stikken maar, we begrijpen niet dat we dat allang hebben gedaan. We hebben die mensen laten stikken door pas geïnteresseerd te raken in de problematiek toen er een foto verscheen. We hebben een plaatje nodig om ons een voorstelling te kunnen maken wat die mensen hebben moeten doorstaan. We hebben een plaatje nodig om het leed te kunnen begrijpen maar, we zijn te emotioneel om ons te kunnen verdiepen in de verantwoordelijkheid die we hier zelf in dragen.

We hebben niet opgelet. We hebben nooit vreemd gekeken naar die bondgenoot die de ene illegale oorlog na de andere voert. De VS en bondgenoten zijn Afghanistan binnengevallen. De VS is Irak binnengevallen en, beide keren zonder geldige reden volgens de regels voor oorlog die de VN zou moeten handhaven. De VN heeft het laten gebeuren en wij zijn daar onderdeel van. Wij hebben militairen naar Afghanistan gestuurd en Nederland heeft haar goedkeuring gegeven aan de oorlog tegen Irak. Het aantal vermiste en vermoorde personen in Irak ligt sinds die oorlog op ruim 2 miljoen. Wij zeggen niets, we zwijgen in alle talen tot er een foto voorbij vliegt van een jongetje wat eenzelfde lot beschoren is als al die andere mensen die, door direct of indirect geweld van het westen, een vervroegd einde aan hun leven kennen.
Eén foto en onze harten gaan open al heeft Oranje nu dik verloren van de Turken en dat doet de boel vervagen. We willen niet weten wat er in de wereld aan de hand is. We worden geconfronteerd met hartverscheurende beelden als onderdeel van een programma en reageren vanuit emotie terwijl we ons nooit druk maken over de achtergronden. Onze desinteresse is de voedingsbodem voor deze ellende. Onze korte aandachtsspanne maakt dit soort zaken mogelijk. Onze toekomst is verbonden met die van die andere mensen, die vluchtelingen, en het wordt tijd dat we ons gaan verdiepen in de westerse handel en wandel voordat het meer uit de hand gaat lopen.

Onlangs hebben Belgische en Nederlandse Christendemocraten al aangegeven dat we onze legers die kant op moeten sturen. Wij zijn braaf genoeg de Amerikaanse adviezen ter hand te nemen om het nog zittende regime van Assad te bestrijden. Als dat gebeurt dan is het niet ondenkbaar dat we ons tegenover de Russen zullen terugvinden. Als dat gebeurt staat Europa tegenover de Russen met de steun van Amerika. We zullen de burgeroorlog in Oekraïne een nieuw leven inblazen zodat we ons kunnen inmengen en we zullen na Oost Oekraïne bij de Russische grens niet stoppen.
Dit is een beleid dat al een tijdje zijn doorgang wil vinden. De VS wil de Russen uit de tent lokken en kapot maken. De Russische economie is zich aan het loswerken uit de bestaande structuren van het financiële systeem. Rusland staat op de rand van het nationaliseren van haar centrale bank en dat kan het systeem niet toelaten. Willen we een echt medeleven tonen met de slachtoffers en de vluchtelingen van dit soort oorlogen, dan mogen we ons gaan verdiepen in de achtergronden van de ellende. Die achtergrond heeft één kracht die sterker is dan alle anderen. Die kracht is de macht van de bank.

6 gedachten over “Talloze foto’s hebben ons niet bereikt

 • 06/10/2015 om 02:07
  Permalink

  Geld geld geld geld en geld alles draait om geld, alles wat er gebeurt gebeurt met een reden. Wat, wanneer, waar, hoe, de beslissingen, alles dat groep die dat doet… ja sommige snappen wel wat ik bedoel en de gene die nie snappen ik zou zeggen lekker de media/nieuws volgen en je zal nooit snappen wat ik bedoel.

  Beantwoorden
 • 10/09/2015 om 11:47
  Permalink

  er wordt walgelijk misbruik gemaakt van en door de media, om de burger in de bedoelde richting te manipuleren

  Beantwoorden
 • 07/09/2015 om 20:35
  Permalink

  Tja Johan, daar kun je helemaal gelijk in hebben maar, dat is een beetje ‘besides the point’. Het maakt namelijk niets uit wie dit kind is. Het enige dat echt schokkend is dat men een plaatje nodig heeft om te begrijpen wat er aan de hand is en alleen op basis van dat plaatje begint men totaal emotioneel te reageren op iets dat al geruime tijd aan de gang is. Als massa zijnde letten we niet op, we willen het ook niet weten want, al dit soort nieuws is maar negatief terwijl we vooral moeten genieten. Het genieten en wetenschap hebben van wat zich in de wereld afspeelt lijkt voor veel mensen onverenigbaar dus, wordt het nieuws zolang mogelijk genegeerd en komt men altijd alleen met emotionele uitspattingen die nooit op een rationele gedachte of wetenschap gebaseerd zijn. Vind je het gek dat de wereld een puinhoop is als we daar zelf niets aan doen?

  Die vraag is retorisch natuurlijk want, we begrijpen mekaar prima. 🙂

  Beantwoorden
 • 07/09/2015 om 18:33
  Permalink

  Ps,
  Een kindje uit zee?
  Dit kindje in zijn mooie rode shirtje is uit zijn bedje gelicht en ter show voor de foto gelegd.

  Een kindje uit zee is dik vies opgeblazen niet herkenbaar als kindje, en 90% van de mensen zal in kotsen uitbarsten.

  Dit is manipulatie.

  Beantwoorden
 • 07/09/2015 om 18:10
  Permalink

  Ik neem even dat IS als voorbeeld.
  Waarom zet Rusland niet net als de VS een groot Oekraine bevrijdingsleger op ala.IS? Het zou voor zo’n groot land toch heel eenvoudig zijn een multy color leger zonder herkeningspunten goed uitgerust binnen no-time heel Oekraine bezetten.

  Voor de VS, wat je zaait oogst je, zou je zeggen, Of zijn de Russen daar toch net weer wat “te beschaafd voor” in onze westerse beschaafde ogen van haaien en engerds.

  Laten we nu eens met zijn alleen eerlijk zijn, Rusland voert in principe geen oorlog met legers.
  Afghanistan 1980 en Tjetjenié waren uitdagingen, georgië was een oorlogzuchtige gek die zich nu heel goed thuis voelt in het Oekraine nazisme.
  Heel het midden oosten hebben de Russen niet ingegrepen.

  Beantwoorden
 • 07/09/2015 om 17:36
  Permalink

  ik ben het helemaal eens met het bovenstaande…..bush met zijn trawanten hebben ons keihard voorgelogen.maar dat wist ik al……de domheid regeert…..ik ben zo blij dat er nog mensen zijn die wel nadenken…..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Wat betekent het voor ons als een land binnen de EU in oorlog verkeert? Oorlog slaat de laatste jaren met zijn tam tam steeds harder en steeds dichterbij. De EU…