Zoek de verschillen …

Halverwege de jaren 70 was ik een jaar of 7/8 en als het heel koud was, dan droeg ik de door mijn moeder gebreide bivakmuts. Alle kinderen hadden toen bivakmutsen, vaak in vrolijke kleuren al was de mijne gemêleerd bruin en sommigen hadden er ook nog bolletjes bovenop. Het was een niet onvrolijke aanblik in het wat troosteloze Nederlandse winterlandschap.
De bivakmuts is uit de gratie geraakt, ik heb ze nog wel eens voorbij zien komen in de motorbranche maar, ook daar is de bivakmuts verdreven door colletjes en andere accessoires. Je ziet geen hond meer in een bivakmuts over straat gaan. Zelfs handschoenen aan een touwtje en door de jas geregen, heb ik deze winter nog niet gezien.

Eigenlijk heb ik de bivakmuts wel gezien, alleen ik zag hem anders. Volwassen kerels die, “Allah Akbar” roepend nog even een koppie van een journalist snelden op een youtube filmpje zijn heel gewoon geworden. Het schijnt trend te zijn in de terroristen mode, de bivakmuts. Het is ook een praktisch ding voor de ‘out-doors mens’. Als je regelmatig ’s nachts buiten slaapt, kan het toch wat fris optrekken en iedereen die een moeder heeft gehad weet dat je er verstandig aan doet je daarop te kleden.
Voor de terrorist is er niets heerlijker dan, het samen rond het kampvuur smeden van duivelse plannen, schuine liedjes te zingen met je broeders over het opmaken van de geboden maagden, om daarna te dromen van alles dat het leven kan vullen in het hiernamaals.

Nu schijnt dat voor ons leger en onze politiemensen tegenwoordig niet anders te zijn. Ook zij hebben dit bijzonder functionele stukje kleding ontdekt. Zij poseren graag als stoere mannen in hun oorlogstenue zich verschuilend achter de anonimiteit van hun bivakmuts. Ze ontvangen graag de wat bange blikken van ongeruste burgers terwijl zij hun anonieme autoriteit laten gelden met slechts wat lichaamstaal en dwingende ogen. Ze worden steeds moeilijker te onderscheiden van de lieden die zij bestrijden en menigéén bekruipt af en toe het gevoel dat het om het zelfde slag lieden gaat. Het zijn vast allemaal jongens met zo’n verstandige moeder, die weet wat je degelijk aankleden is.

Helaas wisten die moeders niet dat de bivakmuts hun persoonlijkheid verandert in een instrument van anderen. Het is een uniform dat hen de tijdelijke autoriteit verschaft, die zij niet op verantwoordelijke manier invulling kunnen geven en waarvoor zij geen verantwoording denken te hoeven afleggen. Het zijn onzekere jongens, jongens die graag meer willen zijn en dat niet in zichzelf kunnen vinden. Ze ontlenen hun kracht aan hun groepjes en misdragen zich tegen iedereen die geen lid is van hun clubje. Ze zijn broeders, allemaal broeders van de bivakmuts, stoer in de groep, met eigen club yells en vuurwapens. Zonder de groep zijn ze thuis bij moeders die ze een tik op de vingers geeft als ze graaien naar een derde koekje.

Inval bij verkeerde persoon – Telegraaf

Eén gedachte over “Zoek de verschillen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Nou, we hebben het druk gehad na zo’n eerste weekje Loyalist. We vielen dankzij Charlie met onze neus in de boter en zijn daarmee meteen in het diepe gedoken. Voor…