6 april de examendag van de democratie

Voor veel mensen is het nog steeds onduidelijk waarom het referendum van 6 april zo belangrijk is. Op 6 april krijgen we de unieke kans een democratische stem te laten horen in een land dat helemaal niet zo democratisch is als het moet lijken. We zijn als Nederlandse burgers straks bij machte om het associatieverdrag van de EU met Oekraïne te blokkeren. Ondertekent Nederland het verdrag niet, dan schorten wij als Hollanders de hele boel op. Dat is de enige echte macht die ons nog gegeven is en, die macht moeten we toetsen.
Als we er vanuit gaan dat het resultaat van het referendum “NEE” zal zijn, dan gaan we zien hoeveel het de politiek nog waard is om een democratie te willen lijken. Men kan zich op het adviserende karakter van dit referendum beroepen en daarmee het resultaat van deze peiling van de wil van de Nederlander negeren. Dat zou juridisch legaal zijn maar, vanuit een moreel perspectief is daar geen legaliteit in te vinden. Als wij “NEE” zeggen tegen het verdrag en de politiek besluit vervolgens het ongewenste resultaat te negeren, dan brengt dat namelijk duidelijkheid in het democratische gehalte van dit land.

De kans dat de politiek geen “NEE” accepteert is groot. Een directe minachting van de politiek door meteen het antwoord van de burger af te wijzen zal echter waarschijnlijk niet gebeuren. De democratie wankelt al tijden en, de wetenschap dat ons landelijk bestuur niet door het volk wordt aangestuurd is groeiende. Het zou van Den Haag bijzonder onverstandig zijn om dit idee verder aan te jagen door de burger met de handschoen in het gezicht te slaan en hem direct uit te dagen.
Dat levert een enorm politiek probleem op voor Mark Rutte en zijn vriendjes. Nederland wil als voorzitter van de EU haar beste beentje voorzetten en, dit zal een enorme smet van politieke onmacht leveren op de reputatie van de beste jongen van de klas. Nederland loopt altijd voorop als Europa iets roept. Naar verhouding betaalt Nederland meer dan veel andere landen voor haar EU-lidmaatschap en legt haar burgers met het grootste gemak nieuwe belastingen op om dit te bekostigen. Nederland doet wat de EU dicteert, zonder tegenspraak maar, voert de aangenomen orders uit zonder daarvoor enige verantwoording te nemen tegenover de burgerbevolking. Als iets in de EU besloten is, dan volgt de Nederlandse politiek in een slaafse machteloosheid.

Dus, als de Nederlandse politiek nog iets van het vertrouwen van de burgerij wil bewaren, dan moet het associatieverdrag met Oekraïne van tafel. Vervolgens zullen we zien dat dezelfde truc gaat worden toegepast als bij het referendum in 2005. Toen hebben we tegen de Europese grondwet gestemd en, terugkijkend blijkt dat meer dan terecht. We hebben echter wel die Europese grondwet middels het verdrag van Lissabon door de strot geduwd gekregen. De wensen van de Nederlandse burger zijn volledig genegeerd want, de uitkomst van het referendum kwam politiek niet uit. De Europese grondwet hebben we niet gekregen maar, Jan Peter Balkenende heeft een verdrag ondertekend dat inhoudelijk gelijk was.
De kans op een herhaling van de geschiedenis aangaande het associatieverdrag met Oekraïne lijkt meer dan huizenhoog. Oekraïne moet namelijk door de EU worden ingelijfd en dit verdrag is een eerste stap. Dat dit verdrag al aan de voet van een burgeroorlog ligt, is de EU volledig om het even. Dat we nu de banden moeten aanhalen met een land dat in een staat van oorlog met zichzelf is, dat is voor de EU irrelevant want, de belangen voor de EU hebben een hogere prioriteit dan dat het leven van mensen voor de EU waard is.

Van Baalen Maidan

Zonder de EU had de Maidan beweging niet bestaan. De Maidan demonstraties in Kiev zijn de katalysator voor de coupe in Oekraïne geweest en die coupe heeft geleid tot een burgeroorlog. Het oostelijke deel van Oekraïne wilde zich niet aan de nieuwe illegale regering onderwerpen en zich bij Rusland voegen. Hierover is zelfs een referendum geweest waaruit deze wens bleek en, vervolgens werd het oorlog. Juist in het oostelijke deel van Oekraïne liggen de, door Shell en andere oliemaatschappijen, zo begeerde gasvelden. Het mag ook beslist geen toeval heten dat MH-17 juist in dit gebied is neergestort. Het gebied waarin de restanten van vlucht MH-17 lagen mocht met deze reden en, met veel geweld, veroverd worden. Dit is tevens de reden waarom De Onderste Steen niet boven mag komen. MH-17 was al een target toen het nog op de startbaan van Schiphol stond.
Het gebied rond MH-17 had door het leger van Kiev veroverd zullen worden, daarom stonden teams met onderzoekers aan de verkeerde kant van het front. De onderzoekers hadden vanaf Russische zijde zo bij het wrak kunnen komen maar, het was de bedoeling dat het leger van Kiev dit gebied zou winnen. Daarom heeft het zolang geduurd voordat ‘de onderzoekers’ bij het wrak van het vliegtuig konden komen. Had Kiev die grond veroverd, dan hadden de onderzoekers aan de slag kunnen gaan en, waren de oliemaatschappijen begonnen met het winnen van het zo beminde schaliegas. De contracten waren al getekend en Kiev had de miljarden al ontvangen. Oost Oekraine moet dus teruggewonnen worden voor Europa en, met een associatie verdrag en een Europees leger staat er straks niets meer die strijd in de weg.

Er is constant sprake van het herinvoeren van de dienstplicht en de oprichting van een Europees leger. Wat de EU zich wenst, dat krijgt ze, zo hebben we de EU nu wel leren kennen. Dus, een verdrag met Oekraïne gaat er komen, of wij dat willen of niet. De EU wil zich namelijk bemoeien met Oekraïne en zelfs de Russen in die strijd betrekken. De Russen staan namelijk niet alleen aan de kant van Oost Oekraïne maar, kanten zich ook fel tegen een unipolaire wereld. Het westen is al ruim een eeuw geleden begonnen met het verwezenlijken van een wereld met één overheid.
Rusland, leider van de BRICS-landen, ziet daar niets in. De BRICS-landen zijn een economisch verbond aangegaan dat ze meer economische onafhankelijkheid biedt. Zij kunnen binnen dat verbond handelen zonder een Dollar te gebruiken en, hun geldstromen onttrekken aan het oog van de wereldbank. Als het bankensysteem gaat falen, blijven de BRICS-landen overeind en, landen die sterk blijven na de aankomende globale crisis, laten zich niet sjoemelen in die unipolaire wereld van de bank.

Er zijn teveel redenen om “NEE” te zeggen in het komende referendum. Willen we geen oorlog, geen leger waarin we onze kinderen moeten offeren aan de macht van een bureaucratisch orgaan dat geen waarde toekent aan de levens van mensen, dan stemmen we “NEE”. Willen we peilen wat onze democratie nog waard is, dan zeggen we “NEE” en gaan we kijken hoe men met ons antwoord zal omgaan. We moeten “NEE” zeggen als de democratie ons iets waard is want, alleen met “NEE” kunnen we de waarde van die democratie peilen.
Een “NEE” is overigens ook het enige antwoord dat we kunnen geven want, er zijn geen duidelijke argumenten om ‘ja’ te zeggen. Wil je de EU echt zien groeien? Wil je dat mensen uit Oekraïne massaal hierheen komen terwijl we al zo’n immigratie problematiek kennen? Wil je de Associatie met een land dat zijn eigen burgers afslacht? Wil je geld blijven pompen in een land dat binnen eigen grenzen met militair geweld alles kapot schiet? Zijn de mensen in Oekraïne geholpen met dit verdrag? Is dit verdrag positief in onze potentiële relatie met Rusland? Gaat de EU vrede brengen Oekraïne? Heeft de EU ons ooit iets goeds gebracht? Willen wij nog de associatie met een EU dat zich in Oekraïne al zo misdragen heeft? We zijn het de mensen in Oekraine en de slachtoffers van MH-17 verschuldigd “NEE” te zeggen. We zijn het onszelf verschuldigd het juiste te doen en, te kijken waarvan ‘onze’ democratie gemaakt is. Dit is de uitgelezen kans een echte positieve bijdrage te leveren aan een zo kapotte wereld. Stem “NEE” omwille van eindeloos veel argumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Voor veel mensen is de wereld een onbegrijpelijke puinhoop geworden en dat is wel te begrijpen. Het valt niet mee om de proxy oorlog in Syrië nog uit te leggen…