Bart Olmer onze terrorisme expert

Nou, krijgen we dan binnenkort de afkondiging van de noodtoestand? De Telegraaf heeft zelfs een terreur expert Bart Olmer, die als expert zo overtuigend is als mijn dooie moeder. Hoe Olmer van Telegraaf verslaggever tot terreur expert is gekomen lijkt geheel onduidelijk tot hij vermelding doet van zijn bronnen. Volgens Olmer kun je dit soort terreur aanslagen niet in een paar dagen organiseren want, het is allemaal heel complex zo’n aanslag.
Iedereen met een halve hersencel over kan bedenken hoe eenvoudig je dat kunt doen als je de spullen al bezit. Dat laatste daar mag je vanuit gaan als het daadwerkelijk om georganiseerde terreur gaat en, wie of wat de aanslagplegers ook zijn, het zal inderdaad ergens georganiseerd moeten zijn. Als je met je koffertje, rugzak of sporttas met bom de trein opstapt, dan hoef je alleen te hopen dat niemand ongelukkiger wijze het verkeerde nummer draait. Als je je bom met cell-phone trigger mechanisme hebt afgeleverd stap je het volgende station uit zonder je tas. Vervolgens gebruik je een spotter die de trein bij de plaats waar de bom moet afgaan kan zien om je even via SMS te vertellen dat je vanavond een biertje komt drinken. Dan bel je met een andere telefoon de bom, en daarmee is de dagenlange voorbereiding waarschijnlijk genoeg slachtoffers waard om met je terroristen vriendjes later die avond dat biertje te doen. Zo moeilijk is het helaas niet. Het is ook beslist niet complex om een dergelijk verhaaltje te bedenken, behalve voor Bart Olmer de expert.

Vervolgens is zijn belangrijkste informatiebron een familielid van een uitreiziger uit Nederland, deze figuur speculeert over de motivatie achter de aanslag en Bart neemt dit allemaal heel serieus. Zo kun je van iedereen tot een belangrijke expert maken van deze expert want, zelfs mijn oma had familie dat weleens op de trein stapte. Daarmee niets kwaads over mijn oma maar, ik geloof niet dat zij een expertise bezat die in een dergelijke zaak van enige waarde zou zijn. Bart neemt deze bron heel serieus alleen omdat deze figuur familie heeft en voor de hand liggende aannames kan doen.
Vervolgens geeft dat familielid Bart een mogelijke motivatie voor deze aanslag. “Het kan ook een soort afleidingsmanoeuvre zijn geweest. Abdeslam is gepakt en nu moeten we afgeleid worden of zo … Het familielid vroeg zich af of hier niet een soort opzetje achter school en, daar moet, volgens Bart de expert, Abdeslam in een verhoor antwoord op gaan geven. Dit familielid is natuurlijk iemand die je bij iedere koffieautomaat binnen het Nederlandse bedrijfsleven kan tegenkomen. De nieuwswaarde is nul komma nul maar schijnbaar niet voor onze expert.

“Ja, is echt een soft target.”, zegt Bart op de vraag of het de bedoeling van de aanslagplegers is om ons onveilig te laten voelen. Dat precies dit terreur, tot terreur maakt schijnt de vraagsteller niet zelf bedacht te hebben. Je kunt het woord terreur gewoon opzoeken in een woordenboek om erachter te komen dat terreur zich richt op willekeurige personen juist om van met die willekeur de rest bang te maken. Schijnbaar wist onze ‘terreur expert’ dat op het moment ook niet te verwoorden, ik zou ook van mijn stoel vallen als ik met een camera voor mijn snufferd een dergelijk stomme vraag gesteld zou krijgen. De overtuiging waarmee Bart meteen zijn even achterlijke antwoord geeft, toont echter aan dat hij deze vraag niet als oeverloos stom heeft ontvangen. Dat maakt Bart en de interviewer in ieder geval van een gelijk niveau en dat bevestigt ieder oordeel dat we over de Telegraaf al hadden.

Vervolgens is de zaak zeer alarmerend want, deze aanslag is volledig ‘onder de radar’ voorbereid, net zoals in Parijs. Daar moet ik Bart ook meteen gelijk in geven en, dat was mij ook al opgevallen. Ik volg het nieuws met een bovengemiddelde interesse en ik heb in geen enkele publicatie over de aankondiging van deze aanslag kunnen lezen. We wisten er niets van en opeens was het daar. Je bent volledig verrast en, als ik een uitreizend familielid had, dan had ik deze figuur zeker geadviseerd nog even thuis te blijven als ik het geweten had.
Het is volgens onze expert zorgelijk dat inlichtingendiensten niet meer als een soort ‘Goal Keeper’ dit soort initiatieven in de kiem kan smoren. Dan wil ik toch nog graag even stilstaan bij de moord op Theo van Gogh waar de inlichtingendienst Mohammed B wel op de ‘radar’ had. Het verhaal is zelfs dat de AIVD de huur van het pand waar de Hofstadgroep samenkwam betaalde. Dus, die Goal keeper houdt niemand veilig en lijkt zelfs te faciliteren. Wat te denken van een Operation Gladio die rond 1970 een enorme terreur aan de dag heeft gelegd. Maar goed, dit was het geheugen van deze expert even ontsnapt. Hij zet de poort open voor een verdere beperking op de privacy wetgeving want, de veiligheidsdiensten kunnen ons niet goed genoeg in de gaten houden als we mekaar vrij, zonder overheidsmedeweten kunnen spreken.

Nu blijkt er een zeer verontrustend rapport door de NCTV (National Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) te zijn verschenen. Daarin werd al aangekondigd dat de aanslag in Parijs niet de laatste zou zijn. “ISIS heeft waarschijnlijk een eenheid die speciaal is getraind in het plannen van aanslagen in het buitenland.” Dat was volgens Bart de meest verontrustende zin in de gehele raportage. Schijnbaar hebben we de NCTV nodig om rond dit soort zinnen rapporten te laten verschijnen. We waren al allemaal gevoed met het idee dat in de vluchtelingenstroom teveel mannen zaten. We hebben allemaal de wetenschap meegekregen dat ISIS haar strijd bij de Europese burger zal brengen in antwoord op de Europese agressie in Syrië en Iraq. We hebben niet voor niets een koppeltje vliegtuigen daarheen gestuurd voor een weekje of twee. We hebben daarmee de terreur een motivatie gegeven om ook op Nederlandse bodem zich te mogen manifesteren.
Bart geeft voor ons nog even de eenvoudige vertaling. Hij begrijpt het natuurlijk allemaal wel maar, hij is de expert hier dus, voor hem is het prima te volgen. Bart: “Er komt nog veel meer op ons af. Dit is niet het laatste en, we hebben daar laatst ook een voorbeeld van gezien …

De verslaggevers van Dubai TV,( je weet wel, Dubai dat is dat oliestaatje dat ISIS ook steunt), hebben een Skype gesprek onderschept. Skype was altijd veilig maar, nu kunnen zelfs de lieden van Dubai TV het gesprek met je familieleden op de bovenverdieping gewoon volgen. Als je via Skype vraagt of je vrouw nog een kopje koffie lust, weet Dubai TV het sneller dan jij die pad in je Senseo krijgt geprutst. De waarheid achter deze Skype conversatie is waarschijnlijk iets minder erg dan Bart doet vermoeden. Er is een link naar een video van een Skype gesprek waarin wordt gesuggereerd dat via Skype bommenmakers instructies krijgen tot het plegen van aanslagen. Skype kent geen grenzen dus, vanuit de hele wereld kun je zo met elkaar overleggen. Bart vertelt niet of en hoe deze lieden geïdentificeerd zijn als ISIS aanhangers, opdrachtgevers en uitvoerders. Van de andere kant, het kan niet anders dan dat ISIS lieden dit soort digitale diensten gebruiken en, de enige manier om dat tegen te gaan is het verder inperken van onze privacy. Dat moet namelijk het schokkende zijn aan dit ‘nieuws’. Terroristen gebruiken dezelfde software als waarmee jij je vrouw vraagt of ze nog koffie moet. Volgens Bart is dit het bewijs dat de NCTV een juist beeld schept want, Bart heeft een uitgebreide studie gemaakt van de beschikbare gemaakte vertalingen.

Dan komt de aanloop naar de noodtoestand. De interviewer schetst het straatbeeld van onze politie met automatische wapens op straat en vraagt onze wetenschapper naar zijn mening hierover.
“Is dit terecht Bart?”
“Het lijkt me zeer terecht”, kopt Bart in.
Vervolgens komt wel het aller domste ooit. Ik hoop dat we na dit interview Bart als een totaal onbruikbare propagandist beschouwen. Zijn aangever is van een soortgelijk zwak kaliber en samen gaan ze los op de verbinding tussen Belgische en Nederlandse Jihadisten. Dit is volgens deze heren een voor de hand liggend gevolg van het ontbreken van een taalbarrière. We weten allemaal dat in Nederland en een gedeelte van België Nederlands gesproken wordt. Schijnbaar is dit feit genoeg voor de vanzelfsprekendheid van het verbond dat Belgische en Nederlandse Jihadisten met elkaar aangaan. Helaas wordt vergeten dat die jongens onderling waarschijnlijk allemaal Arabisch spreken en, daarbij mag je je afvragen of Bart en zijn vriend niet gewoon met een uitkering thuis zouden moeten blijven. Menig Facebooker had nooit deze fout gemaakt en twee medewerkers van de Telegraaf maken hier samen dezelfde fout. Daarmee wordt dit verhaal zo achterlijk dat we massaal de Telegraaf zouden moeten uitlachen om haar waanzinnige personeelsbeleid. Waar haal je die gasten vandaan? Bij de politie?

Dan is het tijd om af te sluiten want meer dan 6 minuten van dit soort bullshit zou weleens effectiever dan een chemokuur kunnen zijn. Bart weet te vertellen dat de Jihadi’s in Nederland sturing ontvangen vanuit België. Schijnbaar zijn alle Nederlandse Jihad leiders naar Syrië vertrokken of al dood en dus is die band met de Belgen heel erg eng. Volgens Bart is het aantal van dit soort gasten in Nederland stabiel met een paar honderd man en een stuk of duizend aanhang.
Schijnbaar is die groep demografisch nauwgezet in beeld gebracht bij onze centrale ‘intelligentiediensten’. Je zou zeggen dat je je daar dus eigenlijk nauwelijks zorgen om hoeft te maken, ware het niet dat juist deze diensten zich al jaar en dag niet bezighouden met de veiligheid van de Nederlandse burgerij, of juist met het tegenovergestelde. Waarschijnlijk zou het zonder dit soort clubjes veiliger zijn, vraag maar aan Edwin de Roy van Zuydewijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Terrorisme is het vehikel van nieuw beleid. We laten ons van crisis naar crisis begeleiden door volgzame loopjongens die zich voordoen als leiders. We lopen met ze mee omdat we…