Varoufakis aan het handje van Lagarde

Wat is er aan de hand met de Grieken? Hoe kan het dat Varoufakis nu weer keurig aan het handje van Christine Lagarde loopt en dat de Grieken zelfs plotseling een 500 miljoen Euro deal maken voor het opknappen van Orions met Lockheed Martin? Zijn de Grieken gezwicht of bedreigd?

Werd er eerst nog dapper iets in het Grieks geroepen over het eerst uitbetalen van Griekse pensioenen voor men het IMF tegemoet zou komen, krijgt het IMF nu gewoon haar centen en wordt er nog eens 500 miljoen die de Grieken lenen in de Amerikaanse vliegtuig industrie gepompt. Eén miljard Euro is een hoop geld, zeker als je het niet hebt.
Momenteel lijkt onze vrees die werd uitgesproken in ons eerste artikel over de winst van Tsipras toch uit te komen in een onverwachte vorm. Tsipras en Varoufakis hebben een degelijke strijd geleverd maar, plotseling lijken ze hun belofte aan de Griekse kiezer niet waar te kunnen maken. Hoe zit dat, wat is er gebeurd en hoe gaat dit verder?

De strategie van de Grieken was er één van dwarsliggen. Ze hadden geen andere keus, hun enige kans was de Euro verlaten maar, deze beslissing kon alleen vanuit de EU worden genomen. Het was niet aan de Grieken om te zeggen dat ze opstapten want, dat was door Europa niet geaccepteerd.
Voor haar monetaire vrijheid had Griekenland dat van de EU toegezegd moeten krijgen. Dan hadden ze met een eigen munt zich voorzichtig kunnen losweken van de EU zonder last te krijgen met die EU.
De EU had dan andere problemen gekregen. “Als de Grieken mogen lossen, mogen wij dat ook.”, was dan een algemeen Europees gedachtengoed geworden. De Euro had een vlot einde kunnen kennen en het grote Europese project was decennia teruggeworpen geweest. We zouden alle regelgeving kunnen verwerpen en ons kunnen hebben ontdoen van de bureaucratische macht van Europa. Daarmee zou een einde zijn gekomen aan de natte droom van Hitler en de macht van de bank.

Grexit was daarmee geen Europese zaak meer maar een zaak van de makers van geld. Met het IMF als frontman is er met de Grieken gesproken, er hebben scenario’s de revue gepasseerd, er is gechanteerd en nu lijkt het er sterk op dat Varoufakis en Tsipras bakzeil hebben moeten halen.
Wat er zich precies heeft afgespeeld zullen we waarschijnlijk nooit weten maar, dat de Grieken een totaal nutteloze investering doen ten aanzien van de Griekse economie door 500 miljoen te investeren in het militaire industriële complex zegt heel veel. Het stuurt een boodschap naar de Russen, die hun steun aan de Griekse socialisten gaven, het laat de uiteindelijke macht van de bank zien en hoe moeilijk het is die macht te negeren want, de bank speelt vals.

In een systeem waarin een 6000 mensen het volledig voor het zeggen hebben op iedere plek in deze wereld, maakt een landje als Griekenland zich daar niet zomaar van los. Het is ook een duidelijke boodschap naar Podemos en haar leider Pablo Iglesias. “De Grieken hebben de deal moeten maken en voor jou wordt dat niet anders.”
De vraag die je zou willen stellen is al bijna beantwoord; “Hoe gaan de Grieken straks om met het Europese boycot van Rusland?” Dit zal waarschijnlijk het resultaat van de een onderdeel van de deal worden om het Griekse gezicht nog enigszins te beschermen. De Grieken zullen waarschijnlijk als enige land binnen de EU straks handel gaan drijven met de Russen. Daarmee mogen ze zichzelf dan op de borst kloppen en laten zien dat ze echt wel politiek leiders zijn. Dat zijn ze ook, ze zijn politieker geworden en daarmee Partizaan af. De Griekse Partizanen hebben verloren en lijken nu politiek leiders te zijn geworden.

Een desillusie die we zullen blijven volgen want, het kan nog spannend worden. Ze zullen nog steeds praten met de Russen en misschien nog adviezen krijgen van een begenadigd schaker. Ze zullen straks gemoderniseerde Orion vliegtuigen hebben en de veiligheid van Euro met die vliegtuigen aan de Russische grens bewaken. Momenteel zit de Griekse herder weer in zijn kennel maar de volgende keer dat hij eruit gelaten wordt, zal hij er nog moeilijker in gaan.
De Grieken zullen financiële hulp nodig hebben om de rust in eigen land te kunnen bewaren en daar zal dit keer gratis geld uit het niets voor nodig zijn want, meer schuld in Griekenland maakt de Griekse situatie alleen maar eindelozer en niets is gevaarlijker dan een Griekse Partizaan die niets meer te verliezen heeft.

3 gedachten over “Varoufakis aan het handje van Lagarde

 • 07/04/2015 om 09:26
  Permalink

  Ben nu toch enorm teleurgesteld vind het gevaarlijk dat europa zoveel macht heeft om landen die niet meer mee willen doen de bevolking geen keus hebben , de regering heeft ons op frauduleuze manier ons op ondemocratische wijze er in geluist heeft schande maar het ergste is dat we met die reidende zonder stop haltes mee moeten reiden we zijn eigenlijk ontvoerd door onze eigen regering en wij slappelingen hebben het gepikt uit angst dat we de boot zouden missen e

  Beantwoorden
 • 06/04/2015 om 16:23
  Permalink

  Ik vermoed een heleboel chantage, nog veel meer gratis geld uit Dhragie’s dunne lucht, maar ook heel veel onvrede en gevangenen in eigen land.
  In welke gouden kooi je ook gevangen bent, het is en blijft een kooi waar je geen eigen zeggenschap in hebt.
  Dus, nu chantage, maar eens zullen de Grieken echt uitbreken. Misschien wel met behulp van aartsvijand Turkeij die een EU lidmaatschap ook al helemaal niet meer ziet zitten en eerder aansluit bij Brics. Zie de olie pijpleiding vanuit Rusland

  Beantwoorden
 • 06/04/2015 om 16:06
  Permalink

  keer op keer worden we weer voorgelogen door het Pinokkio gilde, we hebben steeds minder in te brengen tegen die dictators van Brussel, want dat zijn het inmiddels, laat daar geen misverstand over bestaan! tijd dat we dat zooitje zonder bonus of geld naar huis sturen! en er iig mensen zetten die er niet alleen voor zichzelf zitten! en banken aan (stevige) banden leggen! ze willen nu weer een land toevoegen , waar het huishoudboekje niet van op orde is…hoe idioot moet je wezen om daar nu nog mee door te gaan???

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen door de Loyalist
Steeds vaker komen we het woord basisinkomen tegen. Sommigen noemen het gratis geld en blijken te beschikken over weinig toekomstvisie. We leven in een tijd van overvloed die alleen maar…